Syndroom van Frey

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na een operatie aan de oorspeekselklier krijgen sommige mensen last van het syndroom van Frey. Bij dit syndroom krijg je een rode, zweterige wang als je eten ziet en/of ruikt. Het gaat om de plek waar eerst de speekselklier zat. Niet iedereen heeft daar evenveel last van.

Het syndroom van Frey ontstaat meestal een paar weken tot een paar maanden na de operatie. Alleen mensen met een weggehaalde oorspeekselklier hebben er last van. Het verwijderen van de andere speekselklieren leidt niet tot dit syndroom.

Hoe ontstaat het syndroom van Frey?

Bij de operatie haalt de arts de speekselklier weg. Hierbij is het niet te vermijden dat zenuwen in de wang beschadigd raken. Deze zenuwen zijn belangrijk voor de aanmaak van speeksel. Door de beschadiging kan er een soort ‘kortsluiting’ ontstaan.

De zenuwen die eerst het seintje gaven om speeksel aan te maken, geven de huid nu opdracht om te gaan zweten (transpireren). De cellen in de huid gaan dus onterecht veel zweet aanmaken. Dat doen de cellen als je eten ziet en ruikt. Dat is het seintje. Nadat je klaar bent met eten, stoppen de cellen met zweet aanmaken.

Behandeling van het syndroom van Frey met botox

De arts kan het syndroom van Frey behandelen met botox. Botox verlamt de zenuwen in de zweetkliertjes. Het wordt ook gebruikt om rimpels minder te laten opvallen.

Botox krijg je met een injectie in de huid. Het helpt meestal voor ongeveer 6 tot 9 maanden. Daarna is opnieuw een behandeling met botox nodig. Na een paar behandelingen blijven de klachten soms helemaal weg.

Je kunt de behandeling met botox laten doen als de bestraling klaar is. Meestal raadt de arts aan om eerst een paar maanden te wachten.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Chantal Westerink

Verpleegkundig specialist hoofd-halskanker, UMC Utrecht

Placeholder-arts-man

Prof. dr. Ludi Smeele

Hoofd-halschirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die speekselklierkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Logo-patïentenvereniging-speekselklierkanker

Patiëntenvereniging Speekselklierkanker

Foto-carla-van-herpen

Prof. dr. Carla van Herpen

Internist-oncoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021