Leven met uitgezaaide slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je niet meer kunt genezen van slokdarmkanker, bespreek dan met je arts wat je belangrijk vindt in het leven. Vertel wat je wilt, maar ook wat je echt niet wilt. Samen kunnen jullie zoeken naar de zorg die het best bij je past.

Lees op deze pagina over:

Levensverlengende behandelingen als je niet meer beter wordt

Soms kun je kiezen voor een levensverlengende behandeling, zoals doelgerichte therapie of immunotherapie. Zo’n behandeling heeft voor- en nadelen. Het risico bestaat dat je van zo'n behandeling nog zieker wordt. Bijvoorbeeld door bijwerkingen, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Aan de andere kant is er wel een kans dat je een paar maanden tot misschien een jaar langer leeft.

Bij het maken van een keuze is het goed om stil te staan bij wat voor jou belangrijk is. En om dat met je naasten en je arts te bespreken. Ook is het belangrijk dat je weet welke bijwerkingen de behandeling kan hebben.

De gesprekswijzer helpt te bedenken welke vragen je wilt stellen aan je arts en wat je belangrijk vindt bij het maken van een keuze. Zo kun je je goed voorbereiden op gesprekken daarover met je oncoloog.

Gesprekswijzer

Met deze gesprekswijzer kun je je voorbereiden op gesprekken met je oncoloog over behandelingen als je niet meer beter wordt. De gesprekswijzer helpt te bedenken welke vragen je wilt stellen en wat je belangrijk vindt bij het maken van een keuze.

Naar de gesprekswijzer

Behandelingen tegen klachten van uitgezaaide slokdarmkanker

Uitgezaaide slokdarmkanker kan verschillende klachten geven. Waar je last van hebt, hangt af van de plek van de uitzaaiingen. Bij klachten zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Bekijk het overzicht van klachten die voorkomen bij mensen met uitgezaaide kanker. Per klacht vind je uitleg over de oorzaken en mogelijke behandelingen.

Over leven met een stent en voedingstips bij slokdarmkanker is aparte informatie beschikbaar. Daarin lees je ook wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen.

Palliatieve zorg

Als je niet meer kunt genezen van slokdarmkanker, dan kun je palliatieve zorg krijgen. Dat is zorg voor jou en jouw naasten. Zo kun je deze periode zo goed mogelijk beleven, en doen wat jij belangrijk vindt. Lees verder over palliatieve zorg.

Er zijn verschillende zorgverleners die je kunnen helpen. Zij proberen je klachten minder erg te maken of ervoor te zorgen dat je langer kunt leven met je ziekte.

Je kunt ook hulp en begeleiding krijgen bij het omgaan met niet meer beter worden. Bijvoorbeeld van een psycholoog, een maatschappelijk werker, een geestelijk verzorger of een vaktherapeut. Kijk voor meer informatie bij Vind hulp bij kanker.

Probeer te bedenken wat je belangrijk vindt, en wat je nodig hebt in deze periode. Lees ook: Hoe houd ik invloed op de zorg die ik krijg?

Complementaire zorg

Misschien zoek je naar mogelijkheden om je klachten te verminderen. Of naar manieren om je lichaam te ontspannen en je geest tot rust te brengen.

Lees wat je zelf kunt doen en welke aanvullende behandelingen er mogelijk zijn.

Langer leven dan verwacht

Misschien werken de levensverlengende medicijnen bij jou beter dan je had verwacht. Daar kun je gemengde gevoelens over hebben. Ook voor je partner, gezin en voor andere mensen in je directe omgeving kan het lastig zijn. Praat erover met je huisarts, een hulpverlener of met lotgenoten. Zij kunnen je steun geven.

Lotgenotencontact

Misschien helpt het jou om met lotgenoten te praten. Lotgenoten vind je via de patiëntenorganisatie SPKS Leven met maag- of slokdarmkanker en via de community van kanker.nl.

SPKS Leven met maag- of slokdarmkanker organiseert online en op verschillende locaties in Nederland bijeenkomsten voor patiënten en naasten.

Op kanker.nl

Op kanker.nl kun je deelnemen aan de online gespreksgroep slokdarmkanker. Daar vind je ook gesprekken van mensen met uitgezaaide slokdarmkanker. Je kunt een gesprek starten of gesprekken van anderen lezen.

Zoek je 1-op-1 contact? In de Lotgenotenzoeker vind je mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als jij. Je moet daarvoor wel een account hebben. Maak hier een account aan.

Hulp en begeleiding

Er zijn verschillende zorgverleners die gespecialiseerd zijn in kanker. Zij kunnen je helpen of begeleiden. Daardoor kunnen je klachten minder worden, of leer je ermee omgaan. Bekijk een betrouwbaar overzicht van aanvullende zorg en hulp bij jou in de buurt, en online.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022