Het stadium van slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als de diagnose slokdarmkanker net gesteld is, krijg je nog verschillende onderzoeken. Met deze onderzoeken kan de arts het stadium bepalen. Het stadium geeft aan hoever de ziekte zich in je lichaam heeft uitgebreid. Je arts vertelt je hier meer over.
 
Het stadium zegt iets over: 

  • waar de tumor zit 
  • hoe groot de tumor is 
  • of de tumor in ander weefsel of organen in de buurt van de tumor is gegroeid  
  • of er uitzaaiingen zijn en waar 

Met deze informatie kan de arts een behandeling voorstellen, en iets zeggen over de vooruitzichten.   

Stadiumindeling bij slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker werken artsen meestal met de volgende stadiumindeling:

Stadium 1 slokdarmkanker

Bij stadium 1 van slokdarmkanker zit de tumor alleen nog in de binnenste laag van de slokdarm. De tumor is nog niet doorgegroeid of uitgezaaid. In deze fase is het vaak nog mogelijk om de kankercellen weg te halen via een gastroscopie.

Stadium 2 slokdarmkanker

Bij stadium 2 van slokdarmkanker is de tumor dieper in de slokdarm gegroeid, maar nog niet erdoorheen. Er kunnen uitzaaiingen in de lokale lymfeklieren zijn. In dit stadium bestaat de behandeling meestal uit chemoradiatie en een operatie. Soms krijg je hierna nog immunotherapie. Het doel van de behandeling is meestal genezing.

Stadium 3 slokdarmkanker

Bij stadium 3 is de tumor tot in de buitenste laag van de slokdarm gegroeid en er zijn uitzaaiingen in de omliggende lymfeklieren. Of de tumor is door de slokdarmwand en in weefsels in de buurt gegroeid.

In dit stadium bestaat de behandeling meestal uit chemoradiatie en een operatie, soms gevolgd door immunotherapie. Het doel van de behandeling is meestal genezing.

Stadium 4 slokdarmkanker

Bij stadium 4 is de tumor uitgezaaid naar de lymfeklieren op andere plekken in het lichaam. Of naar andere organen, bijvoorbeeld de longen of de lever.

In dit stadium is genezing vaak niet meer mogelijk, omdat er uitzaaiingen zijn gevonden of omdat de tumor te ver in andere weefsels of organen gegroeid is. De behandeling is dan gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten. Dit heet een palliatieve behandeling.

Gesprek met je arts over het stadium van slokdarmkanker

De arts kan je meer vertellen over de stadiumindeling bij slokdarmkanker. Ook kan de arts aangeven in welk stadium de ziekte bij jou is, en wat dat zegt over de behandeling en de vooruitzichten.

Bekijk tips voor het gesprek met je arts.

In gesprek over de vooruitzichten bij kanker

Als je kanker hebt schieten allerlei vragen door je hoofd. Word ik weer beter? Hoe lang heb ik nog? Deze video helpt om daarover in gesprek te gaan met je arts en de mensen om je heen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022