Barrett-slokdarm (voorstadium van slokdarmkanker)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Uit een Barrett-slokdarm kan slokdarmkanker ontstaan. Het wordt daarom ook wel het voorstadium van slokdarmkanker genoemd. Andere namen voor een Barrett-slokdarm zijn Barrett-oesofagus, Barrett-slijmvlies of ziekte van Barrett.

Lees op deze pagina over:

Slokdarmkanker door Barrett-slokdarm

De kans is klein dat een Barrett-slokdarm uiteindelijk slokdarmkanker wordt. Het is wel verstandig om een Barrett-slokdarm goed in de gaten te houden. Zo kun je slokdarmkanker voorkomen of vroeger ontdekken. Bij vroege opsporing is vaak een goede behandeling mogelijk.

Wat is een Barrett-slokdarm?

Bij een Barrett-slokdarm zijn de cellen van het slokdarmslijmvlies veranderd. De veranderde cellen kunnen kankercellen worden. Zo kan slokdarmkanker ontstaan. Deze kans is klein: minder dan 5% van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt uiteindelijk slokdarmkanker.

Een Barrett-slokdarm geeft niet altijd klachten. Vaak weten mensen daarom niet dat ze een Barrett-slokdarm hebben.

Een Barrett-slokdarm komt vooral voor bij mannen die ouder zijn dan 50 jaar. Ongeveer 5% van de volwassenen in Nederland heeft een Barrett-slokdarm.

Hoe ontstaat een Barrett-slokdarm?

Bij een Barrett-slokdarm is het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm beschadigd. Dit ontstaat als jarenlang brandend maagzuur terugstroomt in de slokdarm (reflux). Na een tijd kan het slijmvlies gaan ontsteken. Bij een chronische ontsteking kan de structuur van het slokdarmweefsel veranderen. Het normale slijmvlies van de slokdarm verandert dan in Barrett-slijmvlies.

Een Barrett-slokdarm kan ook ontstaan zonder klachten van brandend maagzuur. Waarom een Barrett-slokdarm ontstaat bij sommige mensen en bij anderen niet, is niet bekend.

Hoe herken je een Barrett-slokdarm?

Vaak weet je niet dat je een Barrett-slokdarm hebt. Een Barrett-slokdarm is aan de buitenkant niet te zien en geeft meestal geen klachten. Wel kan een branderig of pijnlijk gevoel achter of onderaan het borstbeen een teken zijn van een Barrett-slokdarm. Mogelijke andere klachten zijn eten dat niet goed zakt of spontaan omhoog komt. Ga met deze klachten altijd naar de huisarts.

Onderzoek naar een Barrett-slokdarm

Denkt je huisarts dat je misschien een Barrett-slokdarm hebt? Dan stuurt hij of zij je door naar de maag-darm-leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis. Om te beoordelen of je een Barrett-slokdarm hebt, bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm. Dit kijkonderzoek van de slokdarm heet een gastroscopie. Tijdens de gastroscopie kan de arts ook hapjes uit de wand van de slokdarm nemen. De patholoog onderzoekt dit weefsel. Je arts bespreekt de uitslag met je.

Controle Barrett-slokdarm

Er is een kleine kans dat een Barrett-slokdarm uiteindelijk slokdarmkanker wordt. Daarom houdt je arts goed in de gaten of het Barrett-slijmvlies meer wordt en of er onrustige cellen aanwezig zijn. Dit gebeurt met een gastroscopie. Een maag-darm-leverarts in het ziekenhuis doet dit onderzoek.

Behandeling Barrett-slokdarm

Welke behandeling je krijgt, hangt af van hoe erg het slijmvlies veranderd is. Als het weefsel sterk veranderd is, is de kans op slokdarmkanker groter.

De volgende behandelingen kun je misschien krijgen als je een Barrett-slokdarm hebt:

  1. Maagzuurremmers. Maagzuur beschadigt het slijmvlies van de slokdarm. Dat kan leiden tot Barrett-slijmvlies of ernstige ontstekingen van de slokdarm. Je krijgt maagzuurremmers om dit te voorkomen.
  2. Weghalen van het Barrett-slijmvlies. Zijn er afwijkingen aan de slokdarm zichtbaar? Dan kan de arts die weghalen met een gastroscoop. De arts haalt dan een deel van het weefsel van de slokdarm weg. Dit kan met endoscopische mucosale resectie (EMR) of met endoscopische submucosale dissectie (ESD).
  3. Wegbranden van het Barrett-slijmvlies met RFA. Zijn er onrustige cellen? Dan kan de arts het Barrett-slijmvlies wegbranden. Dat gebeurt met radiofrequente ablatie (RFA). De hitte van de straling vernietigt de Barrett-cellen.

Het kan zijn dat je arts je voor een van deze behandelingen verwijst naar een ander ziekenhuis. In Nederland zijn op dit moment 8 ziekenhuizen gespecialiseerd in Barrett-slokdarm. Dit zijn de zogenaamde Barrett expertise centra.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiƫntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022