Informatie over de slokdarm
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonSlokdarm
De slokdarm is een buisvormig orgaan en zit tussen de keelholte en de maag. De slokdarm is ongeveer 30 centimeter lang. De slokdarm verplaatst het eten van de mond naar de maag. Een andere naam voor de slokdarm is oesofagus.
De slokdarm ligt voor het grootste deel in de borstholte. De wervelkolom, het hart en de maag liggen in de buurt van de slokdarm. Langs de slokdarm lopen bloed- en lymfevaten.
Wat is de functie van de slokdarm?
Als je je eten doorslikt, komt het in de slokdarm terecht. Via de slokdarm vertrekt het voedsel naar de maag. Deels gaat dat vanzelf door de zwaartekracht. Maar ook helpt de slokdarm hier bij. Doordat de spieren in de slokdarmwand zich samentrekken, verplaatst het eten zich naar de maag.
Onderin de slokdarm zitten de onderste sluitspieren (slokdarmsfincter). Die openen zich zodra het voedsel daar is. Het eten komt zo in de maag terecht. Daarna sluit de sluitspier zich weer zodat er niets vanuit je maag terugkomt in de slokdarm.
De opbouw van de slokdarm
De slokdarm bestaat uit meerdere lagen weefsel. De binnenste laag die in aanraking met het voedsel komt, is de slijmvlieslaag. Door het slijm kan het eten en drinken makkelijker door de slokdarm. Slokdarmkanker ontstaat meestal in de slijmvlieslaag of de ondersteunende bindweefsellaag.
Van binnen naar buiten heeft de slokdarm de volgende lagen:
- slijmvlieslaag: deze bekleedt de binnenkant van de slokdarm
- ondersteunende bindweefsellaag: in het bindweefsel zitten kliertjes die slijm produceren. Dit slijm zorgt ervoor dat het eten en drinken makkelijker de slokdarm door glijdt
- spierlaag
- tweede bindweefsellaag
In de slokdarmwand lopen ook zenuwen, lymfevaten en bloedvaten.