Echografie van de hals bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een echo kan een arts geen kanker in je slokdarm opsporen, maar wel zien of er uitzaaiingen zijn. De arts onderzoekt met een echo van je hals of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in je hals zijn. Met een echo van je lever kan de arts uitzaaiingen in je lever opsporen.   

Echografie van de hals

Heb je 1 of meer vergrote lymfeklieren in je hals of bij je sleutelbeen? Dan krijg je een echografie om te onderzoeken of je daar uitzaaiingen hebt.

Ziet de arts op de echo iets opvallends bij een klier in je hals? Dan krijg je een punctie. Zo kan de patholoog onder de microscoop bekijken of er kankercellen in de lymfeklier zitten.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022