Behandeling van slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij slokdarmkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling je krijgt, ligt onder andere aan het stadium van de ziekte en aan je conditie. Je bespreekt samen met je arts welke behandelingen bij je passen. Vaak krijg je een combinatie van meerdere behandelingen.

Weet je welk stadium slokdarmkanker je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij slokdarmkanker

Lees op deze pagina over:

En over:

Endoscopische behandeling bij slokdarmkanker

Als slokdarmkanker in een heel vroeg stadium ontdekt wordt, is behandeling met een endoscoop soms mogelijk. Dit heet ook wel een endoscopische behandeling. Hierbij verwijdert de arts met een endoscoop kwaadaardig weefsel uit de slokdarm via je mond.

Deze behandeling kan alleen als de diagnose slokdarmkanker heel vroeg gesteld wordt. En als je alleen voorlopercellen of een heel kleine tumor hebt en geen uitzaaiingen.

Lees verder over endoscopische behandeling van slokdarmkanker.

Chemoradiatie bij slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker zonder uitzaaiingen op afstand is chemoradiatie vaak onderdeel van de behandeling. Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. Door chemotherapie reageren kankercellen beter op de bestraling. Het doel van deze behandeling is genezing.

Lees verder over chemoradiatie bij slokdarmkanker.

Operatie bij slokdarmkanker

Soms kan de slokdarmtumor met een operatie weggehaald worden. Dat gebeurt alleen als er geen uitzaaiingen zijn. Vaak krijg je na de operatie een vervangende slokdarm: een buismaag. De operatie heet dan ook wel een buismaagoperatie. Het doel van de operatie is om je te genezen van slokdarmkanker.

Lees verder over operatie bij slokdarmkanker.

Bestraling bij slokdarmkanker

Veel mensen met slokdarmkanker krijgen bestraling. Bestraling als losse behandeling bij slokdarmkanker is vaak een palliatieve behandeling: om je klachten te verminderen en niet om de ziekte te genezen. Als je bestraling samen met chemotherapie krijgt, heet het chemoradiatie.

Lees verder over bestraling bij slokdarmkanker.

Chemotherapie bij slokdarmkanker

Chemotherapie is vaak een onderdeel van de behandeling van slokdarmkanker. Bij chemotherapie krijg je via een infuus medicijnen die kankercellen doden of remmen. Chemotherapie als losse behandeling bij slokdarmkanker is vaak een palliatieve behandeling. Dan krijg je de behandeling om je klachten te verminderen en niet om de ziekte te genezen. Als je chemotherapie krijgt in combinatie met bestraling, heet het chemoradiatie. Soms krijg je chemotherapie samen met immunotherapie.

Lees verder over chemotherapie bij slokdarmkanker.

Immunotherapie bij slokdarmkanker

Soms is immunotherapie een mogelijke behandeling bij slokdarmkanker. Immunotherapie stimuleert je afweersysteem om kankercellen aan te vallen. Je krijgt immunotherapie samen met chemotherapie. Het is een palliatieve behandeling, bedoeld om de ziekte te remmen.

Lees verder over immunotherapie bij slokdarmkanker.

Doelgerichte therapie bij slokdarmkanker

Soms is doelgerichte therapie (targeted therapy) een mogelijke behandeling bij uitgezaaide slokdarmkanker. Hierbij krijg je medicijnen die zich richten op de kankercellen.

Lees verder over doelgerichte therapie bij slokdarmkanker.

Een stent bij slokdarmkanker

Als je niet geopereerd wordt, krijg je vaak een stent. Een stent is een flexibel buisje waardoor het eten en drinken makkelijker door je slokdarm zakt. De stent houdt de slokdarm open.

Lees verder over een stent bij slokdarmkanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij slokdarmkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor slokdarmkanker. 

Als je twijfelt over een behandeling bij slokdarmkanker

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Kinderwens en slokdarmkanker

De behandeling van slokdarmkanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022