Gastroscopie (kijkonderzoek) bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Om te onderzoeken of er een tumor in je slokdarm zit, krijg je in het ziekenhuis een gastroscopie. Dit is een kijkonderzoek van de slokdarm. De arts kijkt of je zweertjes, tumoren of andere afwijkingen in je slokdarm hebt.

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt met een flexibele slang de binnenkant van je slokdarm. De arts kan ook een stukje weefsel weghalen om verder te onderzoeken.

Hoe gaat een gastroscopie?

Bij een gastroscopie schuift de arts via je mond een dunne, buigzame slang in je slokdarm. Die slang heet een gastroscoop. Aan het eind van de gastroscoop zitten een lampje en een mini-camera.

Als er in de slokdarm plekjes zijn die er anders uitzien, haalt de arts een stukje weg om verder te onderzoeken. Het weghalen van weefsel heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Zo kan die zien of het slokdarmkanker is. Met de uitslag stelt de arts een definitieve diagnose.

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Wat dat precies betekent, hoor je van de arts of de verpleegkundige. 

Soms maakt de arts ook een echo van de slokdarm. Dit heet een endo-echografie.

Verdoving voor de gastroscopie

Een gastroscopie kan een vervelend onderzoek zijn. Als de slang in je keel gaat, kun je de neiging hebben om te kokhalzen. Je kunt de keel laten verdoven met een spray. Zo heb je minder neiging om te kokhalzen.

Vaak kun je ook een roesje krijgen. Dit wordt ook wel sedatie genoemd. Hierdoor voel je je meer ontspannen, minder angstig en een beetje slaperig. Het roesje bevat altijd een slaapmiddel en soms ook pijnstilling. Als je een roesje gekregen hebt, moet je na het onderzoek nog een paar uur in het ziekenhuis blijven om ‘uit te slapen’. Neem iemand mee die je naar huis begeleidt, ook als je met een taxi of het openbaar vervoer naar huis gaat. Als je een roesje wilt, geef dit dan aan bij het maken van de afspraak. Het ziekenhuis kan dan de juiste voorbereidingen treffen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022