Doelgerichte therapie bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Soms kun je behandeld worden met trastuzumab. Dit is een zogenaamde doelgerichte behandeling.

Trastuzumab is vooral bekend van de behandeling van borstkanker, maar kan ook een optie zijn bij uitgezaaide slokdarmkanker. Trastuzumab wordt dan als palliatieve behandeling gegeven en toegevoegd aan de chemotherapie.

Trastuzumab richt zich op cellen met het eiwit HER-2. Het medicijn kan de groei van deze cellen remmen. Daarom wordt trastuzumab alleen gebruikt bij tumorcellen met veel HER-2-receptoren. Om te onderzoeken of er veel HER-2 op de cel aanwezig is, is laboratoriumonderzoek nodig.

Trastuzumab is bij slokdarmkanker alleen een optie als de kanker is uitgezaaid, de tumor in het onderste deel van de slokdarm zit (een adenocarcinoom) en er veel HER-2-receptoren op de tumorcellen zitten.

Bijwerkingen van trastuzumab

Door de behandeling met trastuzumab kan de hartspier minder goed gaan werken. Daarom onderzoekt de arts voor en tijdens de behandeling je hartspierfunctie.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2015