Wat is…?

Prostaatkanker

Opslaan

Prostaatkanker is kanker van de prostaat. Lees meer over de symptomen van prostaatkanker.

Prostaatkanker ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor verandert de structuur van de klierbuisjes. Een arts kan deze verandering soms voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat.

Een ander woord voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.

Prostaatkanker vooral bij oudere mannen

Prostaatkanker komt meestal bij mannen boven de 65 voor. Maar prostaatkanker kan ook op jongere leeftijd ontstaan, vanaf ongeveer 45 jaar.

De kans op prostaatkanker neemt toe met de leeftijd. Bij oude mannen komt prostaatkanker vaak voor. Maar meestal wordt de ziekte niet bij hen ontdekt. Prostaatkanker groeit meestal erg langzaam. Daardoor krijgen de meeste mannen ook geen last van de tumor. Vaak wordt prostaatkanker bij toeval gevonden, bijvoorbeeld tijdens een medische keuring.

Veranderingen aan de prostaat

Bij de meeste mannen wordt de prostaat na hun 30e langzaam groter. Waarschijnlijk komt dit door de langdurige werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron op het prostaatweefsel. Soms leidt dit op latere leeftijd tot afwijkingen van de prostaat. Deze afwijkingen kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Een goedaardige afwijking is een abnormale vergroting van de prostaat. Dit komt doordat het bindweefsel, het spierweefsel en de klierbuisjes toenemen. Een ander woord hiervoor is benigne prostaathyperplasie (BPH). Prostaatkanker is een kwaadaardige afwijking.

Een prostaatvergroting en prostaatkanker kunnen tegelijk voorkomen. Maar een vergrote prostaat betekent niet dat u automatisch prostaatkanker heeft of krijgt. Tevens hoeft een vergrote prostaat geen klachten te geven.

Prostaat

De prostaat (1) ligt onder de blaas (2) en voor de endeldarm (3). Bij de prostaat komt de urineleider (4) vanuit de blaas samen met de zaadstrengen (5) vanuit de zaadballen (6) en begint de plasbuis (7).

De prostaat maakt samen met de zaadblaasjes (8) het prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen zaadcellen samen met het prostaatvocht naar buiten via de plasbuis.

Prostaat

De prostaat ligt rondom de plasbuis, onder de blaas en voor de endeldarm. Bij de prostaat komt de urineleider vanuit de blaas samen met de zaadstrengen en begint de plasbuis.

De prostaat is onderdeel van de voortplantingsorganen bij mannen. De prostaat is een klier met de vorm en grootte van een walnoot. Een klier is een orgaan dat vocht produceert en afscheidt.

De prostaat bestaat uit 2 kwabben. De kwabben bevatten klierbuisjes die samen met de zaadblaasjes het prostaatvocht maken. Om de prostaat zit spierweefsel en bindweefsel: het prostaatkapsel. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met het prostaatvocht naar buiten via de plasbuis.

De werking van de prostaat wordt aangestuurd door het hormoon testosteron. Testosteron wordt voor een groot deel aangemaakt in de zaadballen en voor een klein deel in de bijnieren.

Een andere naam voor prostaat is voorstanderklier.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige)