Onderzoek en diagnose

MRI-scan bij prostaatkanker

Opslaan

Een MRI-scan kan worden ingezet als uit de echografie en bijbehorende biopsie niet blijkt dat u prostaatkanker heeft, maar er wel een verdenking van de ziekte blijft bestaan. Bijvoorbeeld als de hoeveelheid PSA in uw bloed hoog blijft en er meerdere biopten zijn afgenomen waarbij geen kanker vastgesteld kon worden.

Of als u een tijd klachten heeft die op prostaatkanker kunnen wijzen. De arts kan tijdens de MRI-scan eventueel nog extra biopten afnemen.

Bij prostaatkanker kan een MRI-scan ook gedaan worden als:

  • het stadium van de ziekte na eerdere onderzoeken nog niet helemaal duidelijk is
  • als u voor een operatie van de prostaat heeft gekozen waarbij het wenselijk is dat de zenuwen van de erectie gespaard kunnen worden. De MRI-scan brengt deze zenuwen in beeld. 
  • de prostaatkanker is teruggekeerd (recidief) en het stadium opnieuw wordt bepaald

MRI-scan

Deze video legt uit hoe een MRI-scan in zijn werk gaat.

Hoe gaat een MRI-scan?

Een MRI-scan werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. De techniek maakt dwars- of lengtedoorsneden van uw lichaam zichtbaar. Zo kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Tijdens dit onderzoek ligt u in een soort koker. Sommige mensen vinden dit benauwend. Sommige MRI-apparaten maken nogal wat lawaai. Hiervoor krijgt u oordopjes in. U kunt soms ook naar uw eigen muziek luisteren.

Via de intercom blijft u altijd in contact met de laborant. De arts is tijdens het onderzoek in een andere ruimte. Soms krijgt u tijdens het onderzoek contrastvloeistof ingespoten via een bloedvat in uw arm. 

Een MRI-scan werkt met een sterk magneetveld. Daarom mag u niet in de MRI-scan als u een pacemaker heeft, of als u metaalsplinters in uw oog of elders in uw lichaam heeft. Metalen voorwerpen zoals een mobiele telefoon en sleutels mogen ook niet in de MRI-scan komen. 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, ProstaatKankerStichting.nl.

Met medewerking van

Prof. Dr. Reijke, T.M. de (uroloog), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Tillier, C. (oncologieverpleegkundige)