Controle en nazorg bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van eierstokkankerkanker kom je regelmatig op controle. Je arts kijkt samen met jou wat het beste controleschema is. Dat hangt af van het stadium van de ziekte en het resultaat van de behandeling, maar ook van jouw eigen wensen en voorkeuren.

Lees op deze pagina over:

Wat houdt een controlebezoek in?

Een controlebezoek bij de gynaecoloog bestaat uit een algemeen lichamelijk onderzoek en soms ook een gynaecologisch onderzoek.

De controlebezoeken zijn bedoeld om:

  • eventuele bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen
  • terugkeer van de ziekte in een vroeg stadium op te sporen
  • na te gaan of je hulp of begeleiding nodig hebt

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundig specialist blijven zien. Deze kan samen met jou kijken of er behandelingen zijn om je klachten te verminderen of draaglijker te maken.

Tumormarker prikken tijdens controles voor eierstokkanker

Bij eierstokkanker is er een grote kans dat de ziekte terugkomt. Sommige vrouwen vragen zich dan af waarom de arts het bloed niet bij elke controle op CA 125 controleert. 

Tumormarker prikken gebeurt inderdaad niet standaard bij elke controle. Een van de redenen is dat de waarde van CA 125 nogal schommelt. Een verhoging betekent niet automatisch dat de kanker weer terug is, maar kan ook andere oorzaken hebben. Tumormarker prikken kan dus onnodig veel spanning en onrust veroorzaken.

Heb je klachten, zoals buikpijn of een opgeblazen gevoel? Dan adviseert de arts meestal wel om tumormarker te laten prikken. Dit kan helpen om te bepalen of de ziekte inderdaad weer actief wordt. 

Krijg je een onderhoudsbehandeling?  Dan prikt de arts ook tumormarkers om te kijken of de onderhoudsbehandeling nog wel werkt. 

Controle van de tumormarker tijdens de eerste 6 maanden gebeurt eigenlijk nooit. In deze periode houdt de arts wel goed in de gaten of je klachten hebt. Heb je klachten die wijzen op terugkeer van de ziekte, dan beslis je samen met je arts hoe de behandeling voortgezet wordt. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Tip: 
Bespreek met je arts wanneer het zinvol is om tumormarker te laten prikken. Gebruik daarbij deze argumentenkaart hieronder.

Wat gebeurt er bij een verhoogde tumormarker?

Bij een verhoogde tumormarker adviseert de arts vaak om te wachten met behandelen tot er klachten zijn. De reden hiervoor is dat snel behandelen de overleving niet verbetert, maar je wel direct blootstelt aan bijwerkingen van medicijnen en ziekenhuisbezoeken voor controles. 

Het kan zwaar zijn om te weten dat er weer kanker in je lichaam zit, maar dat de behandeling niet meteen start. Bespreek deze gedachten en gevoelens met je arts. Samen kun je beslissen wat een goed moment is om met de behandeling te starten.

Scans tijdens de controles voor eierstokkanker

Voor scans geldt ongeveer hetzelfde als voor het prikken van tumormarkers. Je krijgt ze niet standaard, maar wel als je klachten hebt of om het effect van een onderhoudsbehandeling te meten.

Als je klachten hebt tussen de controles in 

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst. 

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. 

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ook besluiten om niet meer op controle te gaan na behandeling. Dat kan rust geven, en is tegelijkertijd ook spannend.

Heb je last van de gevolgen? 

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte en behandelingen, zoals lymfoedeem.

Misschien maak je je zorgen of heb je last van psychische klachten. Dit komt vaak voor. Het hoort bij de normale verwerking van alles wat je hebt doorgemaakt. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kun je een verwijzing krijgen naar bijvoorbeeld een oedeemtherapeut, fysiotherapeut, psycholoog of seksuoloog.

Zoek via kanker.nl hulpverleners die ervaring hebben met kanker.  

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021