Doelgerichte therapie bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wordt de ziekte weer actief nadat je eerder succesvol bent behandeld met een operatie en chemotherapie? Dan kun je opnieuw chemotherapie krijgen. Soms krijg je naast chemotherapie ook doelgerichte therapie.

Zo’n terugkeer van de ziekte heet een recidief. De behandeling met chemotherapie en doelgerichte therapie kan de ziekte opnieuw terugdringen of verdere uitbreiding van de ziekte zo lang mogelijk tegenhouden. Dit is een palliatieve behandeling.

Bevacizumab

Een doelgericht medicijn dat je kunt krijgen is bevacizumab. Dit is een medicijn dat de aanmaak van nieuwe bloedvaten remt: een angiogenese-remmer.

Net als gezonde cellen hebben kankercellen zuurstof en voedingsstoffen nodig. Deze worden door het bloed naar de cellen gebracht. Als kankercellen te weinig zuurstof of voedingsstoffen krijgen, gaan ze groeifactoren aanmaken. Deze zorgen ervoor dat bloedvaten in de buurt van de tumor nieuwe bloedvaten gaan maken in de richting van de tumor. Zo wordt de tumor beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. De vorming van bloedvaten heet angiogenese.
Angiogenese-remmers zorgen ervoor dat bloedvaten in de buurt van de tumor geen signaal krijgen om nieuwe bloedvaten te maken.

Je krijgt bevacizumab via een infuus dat in een bloedvat in je arm zit. Je krijgt het eenmaal in de 3 weken in combinatie met chemotherapie. Je kunt bevacizumab daarna ook krijgen als onderhoudsbehandeling. Dit kan doorgaan totdat de tumor weer gaat groeien.

Bijwerkingen van bevacizumab

Je arts of verpleegkundige vertelt welke bijwerkingen je kunt verwachten. Zij kunnen je adviseren hoe je hiermee om kunt gaan.

Vaker voorkomende bijwerkingen of bijwerkingen die ernstig kunnen zijn:

  • Hoge bloeddruk
  • Bloedingen
  • Darmperforatie: een scheurtje of gaatje in de darm waardoor darminhoud in de buikholte lekt
  • Eiwitverlies in de urine
  • Infuusreacties
  • Verminderde wondgenezing
  • Vorming van bloedstolsels: dit kan leiden tot een trombosebeen, longembolie of een herseninfarct 

PARP-remmer

Sommige vrouwen met eierstokkanker hebben de ziekte gekregen door een erfelijke aanleg. Er zijn 2 genen bekend die een afwijking kunnen hebben met een erfelijke aanleg voor eierstokkanker als gevolg: BRCA1 en BRCA2. Een afwijking in een gen heet een mutatie. Een erfelijke aanleg betekent een groter risico om deze soort kanker te krijgen.

Voor deze vrouwen is er een andere vorm van doelgerichte therapie: de behandeling met PARP-remmers. Deze medicijnen zijn geschikt voor vrouwen:

  • die draagster zijn van een BRCA1- of BRCA2-mutatie
  • bij wie de ziekte is teruggekeerd na eerdere behandeling: een recidief
  • bij wie de teruggekeerde ziekte goed reageert op een nieuwe behandeling met chemotherapie met carboplatine of cisplatine

Nieuwe ontwikkelingen doelgerichte therapie bij eierstokkanker

Prof. dr. Koos van der Hoeven over de nieuwe ontwikkelingen in doelgerichte therapie bij eierstokkanker. Bron: Uitgeverij Jaap.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

PARP-remmers

Nieuwe ontwikkelingen: PARP-remmers bij eierstokkanker
In deze video bespreekt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven nieuwe inzichten in de behandeling met PARP-remmers bij vrouwen met eierstokkanker en een afwijking in BRCA. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.
 

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Leon Massuger

Gynaecoloog, Radboudumc

Prof. dr. René Verheijen

Gynaecoloog, UMC Utrecht

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2016