Behandeling en bijwerkingen

Controle bij eierstokkanker

Opslaan

Is de behandeling afgerond? Dan blijf je nog een tijd onder controle. Vaak krijg je ook nog nazorg. De termen controle en nazorg worden soms door elkaar gebruikt. Ze worden ook wel follow-up genoemd.

Controles

De controles bestaan uit bezoeken aan de specialist, de verpleegkundig specialist of de huisarts. Je kunt soms ook controles bij meerdere artsen krijgen.

De controlebezoeken zijn bedoeld om:

  • eventuele bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en te behandelen
  • in een vroeg stadium eventuele terugkeer van de ziekte op te sporen
  • of bij mensen die niet meer beter worden om bij te houden hoe de ziekte zich ontwikkelt en welke klachten er zijn 

Wat houden de controlebezoeken in?

De controles kunnen uit 1 of meer van de volgende onderdelen bestaan:

  • een gesprek over hoe het met je gaat. Bijvoorbeeld of je last hebt van bijwerkingen of late gevolgen. En of je last hebt van psychische of sociale klachten.
  • een lichamelijk onderzoek 
  • beeldvormend onderzoek zoals een CT-scan

Controle bij eierstokkanker

Ben je behandeld voor eierstokkanker, dan blijf je onder controle bij je arts. Hij of zij vraagt je tijdens de controle naar mogelijke klachten. Ook doet hij of zij regelmatig lichamelijk en gynaecologisch onderzoek.

De arts kan bij die controles ook je bloed onderzoeken om het CA 125-gehalte te bepalen. Stijging van het CA 125-gehalte wijst er meestal op dat de ziekte is teruggekomen. Uit onderzoek blijkt dat het controleren van het CA 125-gehalte vaak geen nut heeft bij de controle op eierstokkanker.

Heb je chemotherapie gehad? Dan kan controle van het CA 125 wel een terugkeer van de ziekte eerder aantonen, maar dat heeft geen invloed op de overleving. Daarom wordt het CA 125 niet bepaald bij vrouwen die een behandeling met chemotherapie hebben gehad.

Heb je alleen een operatie gehad? Dan kan een vroege opsporing van een terugkeer van de ziekte wel nuttig zijn. Je kan dan mogelijk opnieuw geopereerd worden als de tumor nog klein is. Daarom wordt het CA 125 wel bepaald voor vrouwen met eierstokkanker in een vroeg stadium die alleen zijn geopereerd. 

Vermoedt je arts door de controles of je klachten dat de ziekte is teruggekomen? Dan doet hij of zij verder onderzoek. De arts stelt je daarna een behandeling voor als dat nodig is. Dit hangt af van:

  • de uitslagen van de onderzoeken
  • je ziektegeschiedenis

Meestal krijg je een behandeling die de ziekte zo lang mogelijk moet remmen. Dit is een palliatieve behandeling.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker.

Met medewerking van

Prof. dr. Massuger, L.F.A.G. (gynaecoloog), Prof. dr. Verheijen, R.H.M. (gynaecoloog), Dr. Witteveen, P.O. (medisch oncoloog)