Controle bij eierstokkanker

Opslaan

Na de behandeling van kanker kom je nog regelmatig op controle. 
Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts blijven zien. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden.  

Heeft de behandeling effect? 

Tijdens de controles wordt gekeken of de behandeling effect heeft. Deze controles worden ook wel nacontrole of follow-up genoemd. De onderzoeken die tijdens de controle gedaan worden, kunnen de volgende doelen hebben:

  • Heeft de behandeling effect?  
  • Heb je last van bijwerkingen? 
  • Is de kanker niet teruggekomen? 

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundige blijven zien. De arts kan bijvoorbeeld onderzoeken doen om de ontwikkeling van de ziekte bij te houden.  

Heb je last van de gevolgen? 

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte.   

Misschien maak je je zorgen of heb je last van mentale klachten. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kan hij je doorsturen naar bijvoorbeeld een diëtist, fysiotherapeut of psycholoog. 

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.  

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht.  

Als je klachten hebt tussen de controles in 

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Controle bij eierstokkanker

Ben je behandeld voor eierstokkanker, dan blijf je onder controle bij je arts. Hij of zij vraagt je tijdens de controle naar mogelijke klachten. Ook doet hij of zij regelmatig lichamelijk en gynaecologisch onderzoek.

De arts kan bij die controles ook je bloed onderzoeken om het CA 125-gehalte te bepalen. Stijging van het CA 125-gehalte wijst er meestal op dat de ziekte is teruggekomen. Uit onderzoek blijkt dat het controleren van het CA 125-gehalte vaak geen nut heeft bij de controle op eierstokkanker.

Heb je chemotherapie gehad? Dan kan controle van het CA 125 wel een terugkeer van de ziekte eerder aantonen, maar dat heeft geen invloed op de overleving. Daarom wordt het CA 125 niet bepaald bij vrouwen die een behandeling met chemotherapie hebben gehad.

Heb je alleen een operatie gehad? Dan kan een vroege opsporing van een terugkeer van de ziekte wel nuttig zijn. Je kan dan mogelijk opnieuw geopereerd worden als de tumor nog klein is. Daarom wordt het CA 125 wel bepaald voor vrouwen met eierstokkanker in een vroeg stadium die alleen zijn geopereerd. 

Vermoedt je arts door de controles of je klachten dat de ziekte is teruggekomen? Dan doet hij of zij verder onderzoek. De arts stelt je daarna een behandeling voor als dat nodig is. Dit hangt af van:

  • de uitslagen van de onderzoeken
  • je ziektegeschiedenis

Meestal krijg je een behandeling die de ziekte zo lang mogelijk moet remmen. Dit is een palliatieve behandeling.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2016

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Olijf, netwerk vrouwen met gynaecologische kanker.

Met medewerking van

Prof. dr. Massuger, L.F.A.G. (gynaecoloog), Prof. dr. Verheijen, R.H.M. (gynaecoloog), Dr. Witteveen, P.O. (medisch oncoloog)