Borstkanker mannen

Opslaan

Borstkanker komt voor bij vrouwen én bij mannen. Borstkanker komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Hoe vaak komt borstkanker bij mannen voor?

Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 150 man. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen borstkanker.

Net als vrouwen kunnen mannen op elke leeftijd borstkanker krijgen. Borstkanker komt bij mannen het meeste voor tussen 60 en 80 jaar. Bij vrouwen is dat tussen de 50 en 70 jaar. Het komt weinig voor dat een jonge man borstkanker krijgt.

Overeenkomsten en verschillen met vrouwen

Er zijn veel overeenkomsten tussen mannen en vrouwen met borstkanker. Daarom is de behandeling voor borstkanker bij mannen afgeleid van die bij vrouwen.

Toch zijn er wel enkele verschillen tussen borstkanker bij mannen en vrouwen. De belangrijkste zijn:

  • De gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen is 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar. 
  • Bij mannen met borstkanker is er vaker sprake van een erfelijke aanleg. Ongeveer 10% van de mannen heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking, vaak in het BRCA1-gen of BRCA2-gen. Bij vrouwen is dat ongeveer 5%. Lees meer over erfelijkheid en borstkanker mannen.
  • Bij mannen is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk. Dat komt omdat mannen minder borstweefsel hebben. 
  • In vergelijking met vrouwen wordt borstkanker bij mannen vaker in een later stadium ontdekt. De tumor is dan al groter en vaker uitgezaaid naar lymfeklieren in de oksel, of naar andere plekken in het lichaam. Hierdoor is de prognose voor mannen gemiddeld slechter dan voor vrouwen.
  • Voor vrouwen is er het bevolkingsonderzoek borstkanker. Omdat borstkanker bij mannen weinig voorkomt, is dit bevolkingsonderzoek er niet voor mannen.

Borstkanker bij mannen vaak later ontdekt

Borstkanker wordt bij mannen bijna altijd pas laat ontdekt, als er duidelijke symptomen zijn. Bovendien wordt bij klachten niet altijd direct gedacht aan borstkanker. De mannen zelf, maar ook zorgverleners zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen.

Het gevolg hiervan is dat het stadium waarin borstkanker wordt ontdekt voor mannen vaak hoger is dan voor vrouwen. Een hoger ziektestadium betekent meestal ook een slechtere prognose. In hetzelfde ziektestadium hebben mannen en vrouwen een vergelijkbare prognose.

Omdat borstkanker bij mannen maar weinig voorkomt, is er geen bevolkingsonderzoek voor hen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Ervaringsdeskundige mannen met borstkanker, Projectgroep mannenmetborstkanker.nl, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Dr. Frederieke van Duijnhoven, chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Arjen Witkamp, chirurg-oncoloog, UMC Utrecht