Wat is borstkanker bij mannen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Borstkanker bij mannen ontstaat in de borst, bij de linker- of rechtertepel of op beide plekken. Borstkanker heet ook wel mammacarcinoom. Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. De behandeling is bijna hetzelfde als bij vrouwen.

Deze informatie is bedoeld voor mannen met borstkanker. Voor vrouwen met borstkanker is andere informatie beschikbaar.

Lees op deze pagina over:

Of ga direct naar de overeenkomsten en verschillen tussen borstkanker bij mannen en vrouwen.

Borstkanker bij mannen

Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in de borst, bij de ene of de andere tepel.

Borstkanker komt bij mannen niet vaak voor. In 2021 kregen in Nederland 133 mannen de diagnose borstkanker.

Vooruitzichten voor mannen met borstkanker

De prognose bij borstkanker hangt onder andere af van de soort borstkanker die je hebt en het stadium van de ziekte bij de diagnose. Ook je leeftijd speelt een rol en of je nog andere ziekten hebt. Aan je arts kun je vragen wat je vooruitzichten zijn.

Bij mannen wordt borstkanker meestal later ontdekt dan bij vrouwen. Vergeleken met vrouwen is de tumor dan al in een verder gevorderd stadium. In een verder gevorderd stadium is de kans op uitzaaiingen groter. 

Bekijk ook de overlevingscijfers bij borstkanker.

Symptomen bij borstkanker bij mannen

Borstkanker kun je opmerken doordat er iets verandert in je borst. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • een knobbeltje in je borst of een zwelling in je borst
  • veranderingen aan je tepel
  • veranderingen aan de huid van je borst

Bij dit soort klachten kun je het best naar je huisarts te gaan. Lees verder over de symptomen van borstkanker bij mannen.

Oorzaken en risicofactoren van borstkanker bij mannen

Er is een aantal risicofactoren bekend die de kans op borstkanker groter maken. Leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Zo vergroot overgewicht de kans op borstkanker, net als roken en alcohol drinken.

Borstkanker bij mannen kan ook ontstaan door erfelijke aanleg. 

Lees meer over de risicofactoren van borstkanker bij mannen.

Soorten borstkanker

Net als bij vrouwen zijn er verschillende soorten borstkanker bij mannen. De meeste mannen met borstkanker hebben een invasief carcinoom NST. Deze vorm van kanker ontstaat in de melkgangetjes die bij mannen achter en naast de tepel zitten.

Bijna altijd gaat het om hormoongevoelige borstkanker. De kanker groeit door de hormonen oestrogeen en progesteron. Daarom krijg je als onderdeel van de behandeling vaak anti-hormonale therapie. Lees meer over hormoongevoelige borstkanker.

Een klein aantal mannen heeft een tumor die HER2-positief is. Dit betekent dat er veel HER2 op de kankercellen zit. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Als er veel HER2 aanwezig is, krijgen de kankercellen extra veel signalen om te groeien en te delen.  Voor deze vorm van borstkanker is doelgerichte therapie mogelijk. Lees meer over HER2-positieve borstkanker.

Sommige mannen hebben een afwijking in de borst die nog geen kanker is, maar dat wel kan worden. Dit heet ductaal carcinoma in situ of DCIS. Het is een voorstadium van borstkanker. DCIS moet wel behandeld worden.

Uitzaaiingen bij borstkanker

Borstkanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal als eerste naar de lymfeklieren in de oksel.

Soms zaait borstkanker uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, de lever, de botten en/of de hersenen. Dan heet het uitgezaaide borstkanker. 

Lees meer over uitgezaaide borstkanker en over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Onderzoeken bij borstkanker

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op borstkanker, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst een mammografie. Dat is een röntgenfoto van je borst. Als het nodig is, krijg je ook nog een echografie van de borst.

Gaat het om een tumor, dan neemt de arts ook wat weefsel uit de borst (biopsie), of wat cellen en vocht (punctie). Met de uitslag van de biopsie of punctie kan de arts de diagnose stellen. Dan wordt duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat.

Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig. Lees verder over onderzoeken bij borstkanker.

Behandelingen van borstkanker

Bij borstkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling de arts voorstelt, hangt onder andere af van de soort borstkanker en het stadium van de ziekte. Vaak stelt de arts een combinatie van behandelingen voor.

De behandeling begint meestal met een operatie waarbij de chirurg al het borstweefsel wegneemt. Dit heet een borstamputatie. Soms is een borstsparende operatie en daarna bestraling een optie. 

Vaak krijg je ook chemotherapie en bestraling bij borstkanker. Is de tumor gevoelig voor hormonen? Dan kan anti-hormonale therapie ook een optie zijn.

Als er veel HER2-eiwit op de borstkankercellen zit (een HER2-positieve tumor), kun je doelgerichte therapie krijgen.

Lees verder over behandelingen bij borstkanker.

Gevolgen van borstkanker

Na de behandeling kun je nog korte of lange tijd last hebben van vermoeidheid. En ook van andere klachten, zoals geheugen- en concentratieproblemen, huidklachten, lymfoedeem of een stijve schouder. Ook psychisch kun je het zwaar hebben.

Lees verder over de gevolgen van borstkanker en hoe je daarmee om kunt gaan.

Terugkeer van borstkanker

Na de behandeling van borstkanker bestaat er een kans dat de ziekte terugkomt. Er kan een nieuwe tumor ontstaan uit achtergebleven foute cellen in bijvoorbeeld de borst of de lymfeklieren. Of er ontstaan uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam. Er kan een nieuwe tumor ontstaan die niks te maken heeft met de eerdere kanker.

Zit de kanker alleen in de borst of in de lymfeklieren daaromheen, dan is genezing meestal nog mogelijk. Lees verder over de behandeling van teruggekeerde borstkanker.

Als er in verschillende organen en/of botten uitzaaiingen zijn, is genezing meestal niet meer mogelijk. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Borstkanker bij mannen en vrouwen: wat is het verschil?

Er is steeds meer bekend over borstkanker bij mannen. Dat kan in de toekomst voor duidelijker verschillen in de behandeling zorgen. Vooralsnog krijgen mannen veelal dezelfde behandeling als vrouwen.

Bekende verschillen tussen borstkanker bij mannen en vrouwen zijn:

  • De gemiddelde leeftijd waarop mannen borstkanker krijgen is 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar. 
  • Bij mannen met borstkanker is er vaker sprake van een erfelijke aanleg. Ongeveer 10% van de mannen heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking, vaak in het BRCA1-gen en nog vaker in het BRCA2-gen. Bij vrouwen is dat ongeveer 5%. Lees meer over erfelijkheid en borstkanker mannen.
  • Bij mannen is een borstsparende operatie bijna nooit mogelijk. Dat komt omdat mannen minder borstweefsel hebben. 
  • In vergelijking met vrouwen wordt borstkanker bij mannen vaker in een later stadium ontdekt. 
  • Het merendeel van de borstkankers bij mannen is hormoongevoelig. Daardoor is anti-hormonale behandeling vaak onderdeel van de behandeling.
  • Voor vrouwen is er het bevolkingsonderzoek borstkanker. Omdat borstkanker bij mannen weinig voorkomt, is dit bevolkingsonderzoek er niet voor mannen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

illustratie-arts-vrouw

Dr. Suzan Vrijaldenhoven

Internist-oncoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Nicola Russell

Radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023