Opvangmateriaal Brickerstoma
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMensen met een Brickerstoma hebben de keus uit een eendelig of tweedelig opvangsysteem.
Eendelig opvangsysteem
Een eendelig opvangsysteem bestaat uit een dunne huidplaat met het zakje eraan vast. Bij het verwisselen van het systeem wordt het gehele systeem 1 keer per 24 uur vervangen. Op warme dagen kan het nodig zijn vaker te verwisselen.
Tweedelig opvangsysteem
Een tweedelig opvangsysteem bestaat uit een huidplaat en losse zakjes. De zakjes worden aan de huidplaat geklikt, geklemd of geplakt. De huidplaat kan 2 tot 3 dagen blijven zitten. je vervangt het opvangzakje 1 keer per dag.
Terugslagventiel
Opvangzakjes voor urine hebben een terugslagventiel. Daardoor kan de urine niet terug naar de stoma. Dat is vooral belangrijk als iemand ligt. Door teruglopen van urine in de stoma kun je een urineweginfectie krijgen.
Nachtzak
Zowel een- als tweedelige systemen kunnen worden gekoppeld aan een nachtzak. Dat is een grotere zak waar meer urine in kan.
Overige materialen
Er zijn ook nog andere materialen die eventueel gebruikt kunnen worden bij een stoma. Bijvoorbeeld een pasta om de huid te egaliseren. Of een beschermpoeder of laagje om de huid te beschermen tegen irritatie.