Incontinent urinestoma (Brickerstoma)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De meest gebruikte oplossing om de urine af te voeren na een blaasverwijdering is de incontinent urinestoma (Brickerstoma). Hierbij loopt de urine vanaf de nieren via de urineleiders, een stukje dunne darm en de stoma in een opvangzakje.

Brickerstoma

Een Brickerstoma vervangt de verwijderde blaas. Bij dit urinestoma loopt de urine vanaf de nieren via de urineleiders, een stukje dunne darm en de stoma in een opvangzakje. 

1: nier, 2: urineleider, 3: stukje dunne darm gebruikt voor stoma, 4: aanhechting urineleider, 5: uitgang stoma, 6: buikwand, 8: verwijderde blaas

Hoe wordt een Incontinent urinestoma aangelegd?

Voor een incontinent urinestoma (hierna: Brickerstoma) wordt een stukje van ongeveer 15 centimeter uit de dunne darm gebruikt. De uroloog maakt de ene kant van dit stuk darm dicht en sluit de 2 urineleiders erop aan. Rechtsonder in de buikwand maakt hij een kleine opening. De open kant van het stukje darm wordt hierdoor naar buiten geschoven. Daarna wordt het vastgehecht op de buikhuid: de urinestoma.

Rondom de urinestoma wordt een opvangzakje bevestigd. De urine loopt nu voortaan vanaf de nieren via de urineleiders, het stukje darm en de stoma in het opvangzakje.

Bij deze methode moet je 24 uur per dag opvangmateriaal op de buik dragen. 

Zwelling en slijm

Na de operatie is het stuk dunne darm  gezwollen en kan het slijm afscheiden. De urinestoma steekt boven de huid uit. Normaal is urine helder. Bij een urinestoma is de urine vermengd met wat slijm. Dat komt doordat het stukje darm slijm produceert. Deze slijmafscheiding is meestal blijvend.

Opvangmateriaal

Na de operatie wordt bekeken welk opvangmateriaal het beste bij je past. Er moet elke dag schoon materiaal worden aangebracht. De (stoma)verpleegkundige oefent met je hoe dat moet. Zodra dat kan verzorg je zelf de stoma.

Lees meer over de verzorging van een Brickerstoma

Stomapoli urinestoma

Na de operatie kom je op controle bij de uroloog en de stomaverpleegkundige. Omdat de stoma nog zijn definitieve vorm aan moet nemen, kan het zijn dat er ander opvangmateriaal nodig is.

Als je lekkages hebt gehad, bespreek dit dan met de stomaverpleegkundige. Dan kan worden gekeken naar de oorzaak daarvan en naar mogelijke oplossingen.

Hoe lang duurt het herstel na een Brickeroperatie?

Het herstel na een Brickeroperatie duurt meestal 3 tot 6 maanden.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2019