De diagnose blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je hoort dat je blaaskanker hebt, is dat een flinke schok. Hoe gaat het verder? Wat kun je verwachten? Je leest het op deze pagina.

Na de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om blaaskanker gaat, breekt een intensieve periode aan. Soms is extra onderzoek nodig voordat duidelijk is welke behandeling het beste past bij jouw situatie. Het kan dus even duren voordat je weet waar je aan toe bent.

Wel of geen extra onderzoeken

Misschien is bij de uitslag al meer bekend over de soort blaaskanker die je hebt.

De meeste mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker hebben geen uitzaaiingen. Meestal is er dan geen onderzoek nodig naar uitzaaiingen.

Heb je een spierinvasieve tumor, dan krijg je extra onderzoek om te kijken of je uitzaaiingen hebt. Daarna wordt pas duidelijk welke behandeling je kunt krijgen.

In gesprek met de arts

De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. De arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan.

Artsen vinden het belangrijk dat je hun uitleg begrijpt. Is iets niet duidelijk, geef dat dan aan en vraag rustig om uitleg. Bekijk meer tips voor het gesprek met de arts.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022