Wat is blaaskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Blaaskanker is kanker van de blaas. Meestal wordt met blaaskanker urotheelcarcinoom van de blaas bedoeld, maar er zijn ook zeldzamer soorten blaaskanker.

Bij blaaskanker zit er een kwaadaardige tumor in de blaas. Blaaskanker komt bijna 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij blaaskanker

Hoe je vooruitzichten zijn en of je kunt genezen van blaaskanker hangt vooral af van de soort blaaskanker. Je vooruitzichten zijn slechter als er al uitzaaiingen zijn wanneer je de diagnose krijgt.

Het is lastig om algemene informatie te geven over jouw situatie. De vooruitzichten hangen ook af van je persoonlijke omstandigheden. Heb je vragen? Stel ze dan aan je arts.

Bekijk de overlevingscijfers van blaaskanker.

Symptomen van blaaskanker

Blaaskanker wordt vaak bij toeval ontdekt. De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.

Lees verder over de symptomen van blaaskanker.

Oorzaken en risicofactoren van blaaskanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van blaaskanker. Ook bepaalde giftige stoffen vergroten de kans dat je blaaskanker krijgt.

Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van blaaskanker.

Soorten blaaskanker

Er zijn verschillende soorten blaaskanker. Vaak hebben artsen het over niet-spierinvasieve (oppervlakkige) blaaskanker en spierinvasieve blaaskanker. De soort geeft aan hoe ver de tumor in de wand van de blaas is gegroeid. De behandeling en de vooruitzichten verschillen per soort blaaskanker.

Lees verder over de soorten blaaskanker.

Uitzaaiingen bij blaaskanker

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien. De kans op uitzaaiingen verschilt per soort blaaskanker.

Lees verder over uitzaaiingen bij blaaskanker.

Onderzoeken bij blaaskanker

Als je klachten hebt die door blaaskanker kunnen komen, verwijst de huisarts je naar de uroloog in het ziekenhuis. Hier krijg je eerst onderzoek van je urine. Wil de arts onderzoeken of er een tumor in je blaas zit? Dan krijg je vaak een kijkonderzoek van de blaas of een echo.

Daarna kun je nog meer onderzoeken krijgen. Met de onderzoeken kan de arts vaststellen of het om blaaskanker gaat, en hoever de ziekte is doorgegroeid.

Lees verder over onderzoeken bij blaaskanker.

Behandeling van blaaskanker

Welke behandeling je krijgt, verschilt per soort blaaskanker. Als het kan, probeert de arts de tumor te verwijderen. Je kunt daarna ook nog een andere behandeling krijgen zoals chemotherapie.

Lees verder over de behandeling van blaaskanker.

Gevolgen van blaaskanker

Is je blaas vanwege de kanker verwijderd? Dan krijg je een urinestoma of een neoblaas als vervanging voor de blaas. Het kan een tijd duren voor je daaraan gewend bent. Blaaskanker heeft vaak ook invloed op je welbevinden, op hoe je in je vel zit. En het kan invloed hebben op je relatie en je seksleven.

Lees verder over de gevolgen van blaaskanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022