Doelgerichte therapie en immunotherapie en de vruchtbaarheid

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Doelgerichte therapie en de vruchtbaarheid

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Bij het middel bevacizumab komt bij 30-70% van de vrouwen de menstruatie niet meer terug na de behandeling. Over de invloed van andere doelgerichte medicijnen op de vruchtbaarheid is nog niet veel bekend.

Immunotherapie en de vruchtbaarheid

Immunotherapie is een behandeling met medicijnen die je eigen afweersysteem sterker maken, zodat het de kankercellen beter kan doden.

Onderzoekers en artsen gaan ervan uit dat immunotherapie geen directe invloed heeft op de vruchtbaarheid. Het wordt wel afgeraden om zwanger te worden tijdens de behandeling met immunotherapie. Omdat deze behandeling vaak 1 jaar duurt, kun je pas later aan een zwangerschap beginnen. Als je ouder wordt, neemt de kans op zwangerschap af.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ina Beerendonk

Dr. Ina Beerendonk

Gynaecoloog, Radboudumc

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Ellen Marie Sparidaens

Fertiliteitsarts, Radboudumc

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020