Tips voor als je weer aan het werk gaat

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ga je na de behandeling weer aan het werk, dan kan het lastig zijn de draad weer op te pakken. Dat kan verschillende redenen hebben: 

Weer werken kan tegenvallen, ook op de lange termijn

Ga je na de behandeling weer aan het werk, dan kun je merken dat werken minder goed gaat dan je had gehoopt. Bijvoorbeeld door vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen, of omdat je nog bezig bent met het verwerken van alles wat er gebeurd is. 

Het is goed je te realiseren dat veel (ex)patiënten hier last van hebben. Het is ook goed om te weten dat het maanden tot jaren kan duren voor sommige klachten minder worden of verdwijnen. 

Bedrijfsarts oncologie vertelt dat werken na kanker moeilijk kan zijn

Wat kun je doen als werken niet goed lukt?

  • Bespreek met je leidinggevende waar je tegenaan loopt.
  • Overleg met de bedrijfsarts of met een bedrijfsarts consulent oncologie (baco). Die kan samen met jou en je leidinggevende kijken wat jou zou kunnen helpen. Bijvoorbeeld kortere werktijden, een rustigere werkplek, vaker kunnen thuiswerken, andere werkzaamheden of meer pauzes. Ook kan hij je praktische adviezen geven, bijvoorbeeld over omgaan met vermoeidheid.
  • Je kunt je werkgever ook vragen of je advies kunt krijgen van een  arbeidsdeskundige. Die kan bijvoorbeeld kijken of je functie of taken (tijdelijk) aangepast kunnen worden.
  • Informeer je collega’s dat werken minder goed gaat dan je had gehoopt. Vertel wat je wel en niet kunt en probeer samen naar oplossingen te zoeken. Hiermee creëer je begrip en verminder je de kans op irritaties. Je kunt het per mail vertellen, of bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg. Doe wat bij jou past.

Je omgeving heeft soms te hoge verwachtingen

Waar je ook tegenaan kunt lopen, is dat je werkgever verwacht dat je je werk ‘gewoon’ weer oppakt. Of dat je collega’s te hoge verwachtingen van je hebben. Vaak heeft dat te maken met onwetendheid. Soms spelen er ook andere dingen mee. Je kunt je daardoor onder druk voelen staan en onredelijk hoge eisen aan jezelf gaan stellen. Dit kan je herstel in de weg staan.

Wat kun je doen als je onbegrip of druk ervaart?

  • Vertel je leidinggevende en collega’s hoe het met je gaat en hoe jij de terugkeer naar werk ervaart. Leg uit dat het tijd kost om van kanker en de behandeling te herstellen. Bespreek samen hoe jullie hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. 
  • Vraag advies of hulp van een bedrijfsarts of van een bedrijfsarts consulent oncologie (baco). Die kan met je leidinggevende gaan praten.

Werk kan een andere betekenis voor je krijgen

Was je voor je ziekte misschien tevreden met je baan of carrière, na je behandeling kun je daar anders tegenaan kijken.

Misschien is werken minder belangrijk voor je geworden. Of voel je geen motivatie meer voor je huidige baan en wil je iets totaal anders gaan doen. 

Wat kun je doen als je ander werk wilt, of helemaal niet meer wilt werken?

  • Praat erover met je huisarts of bedrijfsarts.
  • Praat erover met je familie en vrienden. Zij kunnen je misschien helpen bij het zoeken naar werk dat past bij wie je nu bent. 
  • Praat met (ex-)kankerpatiënten die hetzelfde ervaren. Die vind je via de patiëntenorganisatie, in IPSO centra voor leven met en na kanker en op kanker.nl 
  • Zoek eventueel een (professionele) coach die je kan helpen je werk op een andere manier in te vullen of bij het zoeken naar ander werk. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina Roelands

Corina Roelands

Projectmedewerker bij Tranzo (Tilburg University) en life coach

LinkedIn

Foto Margot Joosen

Dr. Margot Joosen

Senior onderzoeker, Tranzo (Tilburg University)

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019