Acupunctuur

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Bij deze behandeling prikt de behandelaar met heel dunne naalden op bepaalde acupunctuurpunten in je lichaam. Deze punten liggen op energiebanen, ook wel meridianen genoemd. 

De Chinese geneeskunde ziet de mens als een geheel van lichaam, geest, ziel en energie. Ook is de mens verbonden met zijn omgeving. Deze manier van kijken naar de mens heet holistisch. Acupunctuur gaat ervan uit dat klachten komen door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Een centraal begrip in de acupunctuur is Qi of levensenergie.

Elektro-acupunctuur

De acupuncturist kan naast het prikken met naalden ook gebruik maken van andere methoden, zoals elektro-acupunctuur. Bij elektro-acupunctuur loopt er een stroompje via de naalden. Dat geeft een licht kloppend of een diep trillend gevoel.

Acupressuur

Wanneer naalden niet gebruikt kunnen of mogen worden, kan acupressuur een optie zijn. Bij acupressuur drukt de behandelaar op bepaalde acupunctuurpunten. Ook kan de acupuncturist je aanleren hoe je dit zelf kunt doen, bijvoorbeeld bij misselijkheid en overgeven. 

Effect van acupunctuur

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur invloed heeft op de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Dit zijn stoffen die nodig zijn voor de communicatie tussen verschillende onderdelen in de hersenen. Acupunctuur heeft invloed op de afgifte van bijvoorbeeld bèta-endorfine en serotonine. Daardoor kan het pijn verlichten. Hoe het komt dat acupunctuur invloed heeft op de afgifte van deze stoffen is nog niet duidelijk. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Wanneer kan acupunctuur helpen bij kanker?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur klachten rondom de behandelingen van kanker kan verlichten, zoals:

  • Misselijkheid en overgeven door chemotherapie
  • Neuropathie door een behandeling met chemotherapie
  • Bijwerkingen door medicatie of bestraling, bijvoorbeeld opvliegers en droge mond
  • Vermoeidheid 
  • Gewrichtspijn door anti-hormoontherapie
  • Spanning en stress 
  • Depressie en stemmingswisselingen

Acupunctuur geneest geen kanker. Wel kan het een aanvulling zijn op de reguliere behandeling.

Is acupunctuur veilig bij kanker?

Acupunctuur is over het algemeen veilig. Voorwaarde is wel dat de behandeling gebeurt door een goed opgeleide acupuncturist.

De acupuncturist gebruikt steriele wegwerpnaalden. Daardoor is het risico op infectie heel erg klein. 

Er zijn bijna geen bijwerkingen. Soms een blauwe plek of roodheid op de plek van de prik.

Overleg altijd eerst met je arts

Overweeg je acupunctuur? Overleg dan altijd eerst met je arts of deze behandeling in jouw situatie veilig is. Vraag ook bij je acupuncturist na of hij voldoende kennis heeft over kanker, zodat de behandeling op een veilige manier gebeurt.

Wordt acupunctuur vergoed?

Acupunctuur wordt door veel zorgverzekeraars voor een deel vergoed uit de aanvullende verzekering. Kosten voor een behandeling vallen niet onder het eigen risico. Vraag je zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding.

Colofon

Met medewerking van:

Drs. I.A. von Rosenstiel

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)

Van Praag Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2020