Wisselwerking van middelen met chemotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met chemotherapie. Dat betekent dat de middelen elkaars werking kunnen beïnvloeden. Hierdoor kan de werking van 1 of beide middelen minder of juist sterker worden. Ook kunnen de bijwerkingen heviger worden. Chemotherapie kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde vitaminen, kruiden en voedingssupplementen.

Medicijngebruik bij chemotherapie

Een aantal medicijnen kan een wisselwerking hebben met chemotherapie. Voorbeelden zijn:

  • slaapmiddelen
  • maagzuurremmers
  • antidepressiva
  • bloedverdunners

Deze medicijnen kunnen ook een wisselwerking hebben met ondersteunende medicatie bij chemotherapie. Bijvoorbeeld met medicijnen die misselijkheid van chemotherapie tegengaan.

Hoe meer medicijnen je gebruikt, des te groter de kans op een wisselwerking. Vertel daarom aan de arts welke medicijnen je gebruikt. Dat geldt ook voor middelen die je zelf bij de drogist koopt.

Vertel aan andere behandelaars buiten het ziekenhuis dat je met chemotherapie wordt behandeld. Ook aan de tandarts en mondhygiënist. Zij kunnen hier dan rekening mee houden bij een behandeling. Meer over mondproblemen en mondverzorging.

Vitaminen, kruiden en voedingssupplementen

Gebruik je andere middelen? Vergeet ook dat niet aan de arts te melden. Bijvoorbeeld:

  • vitaminepillen
  • alternatieve (genees)middelen
  • voedingssupplementen
  • kruiden
  • homeopathische middelen

Deze middelen kunnen ook een wisselwerking geven met geneesmiddelen tegen kanker en ondersteunende medicijnen. Een hoge dosis vitamine C maakt bijvoorbeeld het urine zuur. In combinatie met bepaalde soorten chemotherapie kan dit leiden tot nierbeschadiging.

Geen visolie en vette vis rondom toediening bepaalde soorten chemotherapie

Bij sommige soorten chemotherapie is het advies 24 uur voor tot 24 uur na de behandelingen geen vette vis te eten en geen voedingssupplementen met visolie te gebruiken. Vette vis is bijvoorbeeld haring en makreel. 

Dit advies geldt alleen bij de medicijnen irinotecan en platinumbevattende chemotherapie zoals cisplatine en oxaliplatine. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vette vis en visolie een wisselwerking kunnen hebben met deze soorten chemotherapie. Hierdoor kan de werking van de medicijnen afnemen.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Joke Baars

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Drs. Henriette Berenschot

Hematoloog, Albert Schweitzer

Irene Gils

Verpleegkundig specialist, BovenIJ ziekenhuis

Anne Miek Koenen

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2016