Bijwerkingen

Vingerafdrukken

Opslaan

Krijgt u een behandeling met het middel capecitabine? Dan is er een kans dat uw vingerafdrukken tijdelijk verdwijnen. Na het einde van de behandeling komen de vingerafdrukken binnen 2 tot 4 weken weer terug.

Vingerafdrukken zijn nodig bij:

  • het aanvragen van een Nederlands biometrisch paspoort. Sinds 2009 bevatten alle Nederlandse paspoorten biometrische informatie. Zo kan het paspoort op andere kenmerken dan de pasfoto aan een specifiek individu worden gekoppeld. Bijvoorbeeld op basis van vingerafdrukken en de iris in het oog.
  • toegang tot landen zoals de Verenigde Staten
  • vaststelling van de identiteit door Politie en Justitie
  • inlog op elektronische apparaten zoals smartphones en tablets

Adviezen

  • Is uw paspoort bijna verlopen? Vraag voor de behandeling met capecitabine een nieuwe aan.
  • Heeft u vakantieplannen naar een land waar u bij toegang vingerafdrukken moet afgeven? Of stapt u in dat land over op een andere vlucht? Vraag aan uw behandelend arts een Engelstalige brief waarin staat uitgelegd dat uw vingerafdrukken door de behandeling mogelijk niet zichtbaar zijn.
  • Verander voor behandeling met capecitabine de inlog op uw elektronische apparatuur van een vingerafdruk naar een pincode of tekenpatroon.

Na afloop van de behandeling krijgt u dezelfde vingerafdrukken terug. Op dit moment is deze bijwerking alleen bij capecitabine bekend, (nog) niet bij andere cytostatica. Het kan zijn dat dit wel optreedt. Het is verstandig hier rekening mee te houden.

Capecitabine kan ook huidafwijkingen aan handen en voeten veroorzaken: het hand-voetsyndroom. Er is geen relatie tussen dit syndroom en het verlies van vingerafdrukken. U kunt de ene bijwerking ervaren, maar de andere niet.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.