Wat is…?

Zaadbalkanker

Opslaan

Zaadbalkanker is kanker van de zaadbal. Een zaadbal wordt ook teelbal of testis genoemd. Andere woorden voor zaadbalkanker zijn teelbalkanker of testiscarcinoom.

Een zwelling van de zaadbal en/of een verharding in de zaadbal kan wijzen op zaadbalkanker. De zaadbal voelt dan anders aan. Ook een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf kan een symptoom van zaadbalkanker zijn. Lees meer over zelfonderzoek van de zaadballen.

Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Tumoren uit deze cellen heten daarom ook wel kiemceltumoren. De informatie op kanker.nl over zaadbalkanker gaat alleen over deze soort tumoren.

Zaadbalkanker ontstaat soms ook uit andere cellen van de zaadbal. Dit zijn heel zeldzame soorten zaadbalkanker.

Soorten

De kiemceltumoren in de zaadbal worden in 2 groepen ingedeeld:

  • seminoom: ontstaat in het binnenste deel van de zaadbal, waar de zaadcellen worden gemaakt. Ongeveer 50% van alle zaadbaltumoren is een seminoom.
  • non-seminoom: dit is een verzamelnaam voor andere kiemceltumoren dan het seminoom. Hieronder vallen onder andere het embryonaalcarcinoom, teratoom, dooierzaktumor, choriocarcinoom en combinaties hiervan. 

Daarnaast bestaan er zaadbaltumoren die een combinatie van seminoom en non-seminoom zijn. Die vallen in de categorie non-seminoom.

De nabehandeling en wijze van controle verschilt deels tussen de seminonen en non-seminonen.

Misverstanden over zaadbalkanker

  • Zaadbalkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie) of door andere seksuele activiteiten. 
  • Zaadbalkanker is geen geslachtsziekte.
  • Veel mensen denken dat kanker besmettelijk is, maar kanker is niet besmettelijk. Ook zaadbalkanker niet. Ook niet als er bij het vrijen sperma in of op het lichaam van de partner komt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Boellaard, W.P.A. (uroloog), Drs. Oddens, J.R. (uroloog)