Vruchtbaarheid en teelbalkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De behandeling van teelbalkanker kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Onvruchtbaarheid door de behandeling is soms tijdelijk (tot 1 jaar) en soms voor altijd. 

Dyon is onvruchtbaar na zaadbalkanker

Vruchtbaar na verwijderen teelbal?

In principe ben je na het verwijderen van een zaadbal of teelbal nog vruchtbaar. Andere behandelingen zoals chemotherapie en/of bestraling kunnen er wel alsnog voor zorgen dat je minder vruchtbaar of onvruchtbaar wordt.

Invriezen sperma

Wanneer je later nog kinderen wilt, is het mogelijk om sperma in te laten vriezen. Bespreek dit vóór de operatie (orchidectomie) met je arts.

Invriezen heeft alleen zin wanneer de zaadcellen voldoende actief zijn. Dat controleert men vooraf in het laboratorium. De arts kan je meer vertellen over de gang van zaken.  

Invriezen zaadbalweefsel (TESE)

Is het sperma niet meer actief genoeg? Dan is het soms mogelijk om uit het weefsel van de zaadbal levende zaadcellen te halen. Die zaadcellen kunnen dan ingevroren worden. Deze techniek heet testiculaire sperma-extractie (TESE).

De arts kan TESE uitvoeren in de gezonde zaadbal. Hij of zij kan dat ook doen tijdens de operatie in de zaadbal waar de tumor in zit. Dit laatste heet een spoed-TESE, omdat de operatie vaak binnen 3 dagen na de diagnose zaadbalkanker plaatsvindt. Een paar ziekenhuizen in Nederland bieden een spoed-TESE aan. Overleg met de arts welke manier voor jouw situatie het meest geschikt is.

Gevolgen chemotherapie en bestraling voor vruchtbaarheid

Chemotherapie kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid. Dat hangt af van het medicijn en de dosering die je krijgt. De arts kan je hier meer over vertellen.

Bestraling leidt tot onvruchtbaarheid, maar alleen als de zaadballen in het bestraalde gebied liggen. De zaadballen liggen meestal niet in het bestraalde gebied als je bestraling krijgt voor uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019