Verwijdering van de halslymfeklieren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heeft u uitzaaiingen in de lymfeklieren van de hals, dan verwijdert de arts de lymfeklieren waar uitzaaiingen in zitten. En de lymfeklieren daaromheen. Dit heet een halsklierdissectie. 

Er zijn vele soorten halsklierdissecties. Hoe ingrijpend de operatie is, hangt er vanaf hoever de tumor is uitgezaaid. Meestal neemt de arts alleen de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weg, namelijk aan de kant waar uitzaaiingen zitten. 

Een patholoog onderzoekt na de operatie de verwijderde lymfeklieren onder de microscoop. De uitslag geeft aan in welke lymfeklier(en) kankercellen zitten. 

Gevolgen van de verwijdering van halslymfeklieren

Zijn de lymfeklieren in uw hals verwijderd, dan kunt u - soms blijvend – last hebben van:

  • een gevoelloze huid in de hals of een gevoelloze oorlel. Dit herstelt meestal na enkele maanden. Sommigen houden last van een doof of veranderd gevoel in de hals.
  • een zwelling in de wang of op de kin. De afvoer van weefselvocht uit de wang en de kin is verstoord. Meestal verdwijnt de zwelling na enige tijd. Een ander woord voor weefselvocht is lymfe. Een opeenhoping van lymfevocht heet lymfoedeem.
  • zwakkere of pijnlijke schouder. Bij de operatie kan een zenuw naar de schouder beschadigd worden. Hieraan kunt u een zwakkere, pijnlijke schouder overhouden die soms licht naar beneden hangt. Fysiotherapie kan helpen tegen deze klachten

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Arvid Kropveld

Keel-neus-oorarts, ETZ

Drs. Stijn van Weert

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Ervaringsdeskundigen

Prof. dr. Thera Links

Endocrinoloog, UMCG

Dr. Romana Netea-Maier

Endocrinoloog, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2015