Behandeling bij slokdarmkanker

Opslaan

 Welke behandeling je krijgt als je slokdarmkanker hebt, ligt aan het stadium van de ziekte en je conditie. Vaak krijg je een combinatie van meerdere behandelingen.

Curatieve behandeling van slokdarmkanker

Als je slokdarmkanker hebt en er geen uitzaaiingen elders in het lichaam zijn, dan kan het zijn dat je een behandeling krijgt die genezing als doel heeft. Dit heet een curatieve behandeling. Meestal bestaat deze behandeling uit een chemoradiatie, gevolgd door een slokdarmoperatie.

Heel soms komen er tijdens de operatie dingen aan het licht die eerder nog niet bekend waren. Hierdoor kan het behandelplan veranderen.

Palliatieve behandeling van slokdarmkanker

Niet altijd is genezing het doel van de behandeling. Soms is dit niet meer mogelijk, bijvoorbeeld als de slokdarmkanker uitgezaaid is verder in het lichaam. Dan krijg je een behandeling om de klachten zoveel mogelijk te verminderen en de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Meestal bestaat deze behandeling uit bestraling van de slokdarmtumor of uitzaaiingen en/of chemotherapie. Ook kun je een stent krijgen in je slokdarm zodat het eten en drinken beter door de slokdarm kan. Ook doelgerichte therapie is een mogelijkheid.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen

Soms kom je in aanmerking voor een behandeling in onderzoeksverband (trials). Vaak worden in deze onderzoeken nieuwe behandelingen of een nieuwe combinatie van behandelingen onderzocht. Er wordt uitgezocht of deze behandeling beter is dan de standaardbehandeling of bijvoorbeeld minder bijwerkingen geeft.

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Geijsen, E.D. (radiotherapeut), Drs. Haj Mohammed, N. (medisch oncoloog), Jager, M. (ervaringsdeskundige), Dr. Lagarde, S.M. (chirurg-oncoloog)