Urine-onderzoek bij prostaatkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je een verhoogd PSA, maar is met echografie of MRI-scan niet duidelijk of het om prostaatkanker gaat? En heb je een biopsie laten doen, maar geeft de uitslag hiervan geen aanwijzing voor een tumor? Dan kun je in sommige ziekenhuizen een aanvullend  urine-onderzoek krijgen.

Dit urine-onderzoek helpt de uroloog inschatten of er toch sprake kan zijn van prostaatkanker. Hiervoor worden de prostaatcellen getest.

Hoe gaat het urine-onderzoek?

Cellen van de prostaat komen niet vanzelf in de urine. De uroloog masseert eerst de prostaat een paar keer via de anus. Dit kan een vervelend gevoel geven, maar is meestal niet pijnlijk.

Door de massage komen prostaatcellen in de urine terecht. Direct hierna wordt de urine opgevangen in een potje. De urine gaat voor onderzoek naar het laboratorium.

Het laboratorium test een aantal genen van de prostaatcellen. Wanneer in deze genen een afwijking wordt gevonden, is er een verhoogde kans op prostaatkanker. Een andere naam voor het onderzoek is de SelectMDx-test®.

Uitslag van de urinetest

Toont deze urinetest afwijking in de genen aan, dan is er een hoger risico op prostaatkanker. Er is een altijd nog een biopsie nodig om de diagnose prostaatkanker te stellen.

Als er niets uit de test komt, is een biopsie meestal niet nodig. De uroloog kan wel voorstellen dat je regelmatig op controle komt. Zo kan hij of zij de veranderingen in de prostaat in de gaten houden.

Vergoeding van de urinetest

De urinetest wordt op dit moment niet vergoed door de zorgverzekering. Bespreek met de uroloog of het ziekenhuis de test kan vergoeden.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Jean-Paul van Basten

Dr. Jean-Paul van Basten

Uroloog, CWZ

LinkedIn

Dr. Tycho Lock

Dr. Tycho Lock

Uroloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Mannen die prostaatkanker hebben (gehad)

Logo Prostaatkankerstichting

Prostaatkanker- stichting

Patiëntenorganisatie
Website

Foto Theo de Reijke

Prof. dr. Theo de Reijke

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019