Behandeling en bijwerkingen

Vergelijk ziekenhuizen voor prostaatkanker

Opslaan

Het beste ziekenhuis bestaat niet. Iedere patiënt vindt andere zaken belangrijk. Maar alle ziekenhuizen in Nederland moeten wel voldoen aan kwaliteitsnormen. Soms voldoet een ziekenhuis niet aan de normen voor een bepaalde kankersoort. Dat ziekenhuis moet patiënten dan doorverwijzen naar ziekenhuizen die daar wel aan voldoen.

Voor alle ziekenhuizen geldt ook dat specialisten werken met richtlijnen. In die richtlijnen staat hoe een arts zijn patiënt het beste kan behandelen. 

Soorten ziekenhuizen

In Nederland zijn er 3 soorten ziekenhuizen: 

  • algemene ziekenhuizen
  • academische ziekenhuizen
  • gespecialiseerde ziekenhuizen

Een andere naam voor academische ziekenhuizen is universitair medische centra (UMC’s). UMC’s houden zich bezig met patiëntenzorg en met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Er zijn ook ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld in kanker. Deze ziekenhuizen behandelen alleen kankerpatiënten. 

Specialisten uit algemene ziekenhuizen hebben regelmatig overleg met collega's uit de UMC’s of gespecialiseerde ziekenhuizen. Soms is het verstandiger om naar een UMC of een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld omdat u een soort kanker heeft die zeldzaam is en waarbij gespecialiseerde zorg nodig is.

Waar kan ik behandeld worden voor prostaatkanker?

Voor de behandeling van prostaatkanker bestaan kwaliteitsnormen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden.

U kunt niet in alle ziekenhuizen terecht voor de volledige behandeling van prostaatkanker. Voor een deel van het zorgtraject kan het zijn dat u wordt verwezen naar een ander ziekenhuis. Dit komt omdat niet ieder ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitsnormen van de beroepsverenigingen.

Uw huisarts, zorgverzekeraar of de gratis Kanker.nl Infolijn kunnen u helpen bij het maken van uw keuze voor een ziekenhuis.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2014

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, NFK, KWF Kankerbestrijding.