Behandeling van uitgezaaid oogmelanoom 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Uitgezaaid oogmelanoom is meestal niet te genezen. Wel kun je soms een behandeling krijgen die je leven kan verlengen en klachten kan verminderen. 

Lees op deze pagina over:

Behandeling van uitzaaiingen in de lever bij oogmelanoom

Uitzaaiingen in de lever zijn heel soms te verwijderen. Bijvoorbeeld met een operatie of door de uitzaaiingen weg te branden met radiofrequente ablatie (RFA). Door deze behandelingen heb je een heel kleine kans om  te genezen. Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn. 

Bestraling van uitzaaiingen bij oogmelanoom

Bestraling kan een behandeling zijn voor mensen die klachten hebben door uitzaaiingen, bijvoorbeeld in de hersenen of in een bot. Bestraling van de uitzaaiingen kan de klachten verminderen. Meestal heb je een paar bestralingen nodig.

Immunotherapie met tebentafusp bij uitgezaaid oogmelanoom

Misschien kun je in aanmerking komen voor een behandeling met tebentafusp. Dit is een vorm van immunotherapie. De behandeling kan je leven verlengen met gemiddeld 6 maanden.

Je kunt alleen voor deze behandeling in aanmerking komen als je HLA-A*0201 positief bent (dit is een soort bloedgroep) en niet geopereerd kunt worden voor de uitzaaiingen. Voor deze behandeling kun je alleen terecht in het LUMC.

Je kunt NIET voor deze behandeling in aanmerking komen:

  • Als je instabiele of onbehandelde hersenuitzaaiingen hebt.
  • Als je al een andere behandeling krijgt met medicijnen tegen de uitzaaiingen.
  • Als je een actieve virale infectie hebt, zoals hiv of Hepatitis B/C.
  • Als je HLA-A*0201 negatief bent.

Helaas is tebentafusp op dit moment niet beschikbaar. Je arts informeert je daarover. 

Meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen van uitgezaaid oogmelanoom zoals met leverperfusie, immunotherapie en doelgerichte behandeling. Bespreek met je arts of je aan een wetenschappelijk onderzoek (trial) kunt meedoen. Bekijk de trials voor oogmelanoom.

Palliatieve zorg

Als je niet meer kunt genezen, kun je palliatieve zorg krijgen. Onder palliatieve zorg valt alle zorg om je een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te behouden. De zorg richt zich niet alleen op de lichamelijke klachten waarmee je tijdens je ziekte te maken kunt krijgen. Er is ook aandacht voor de psychische, sociale en/of spirituele problemen die je kunt hebben. Lees verder over palliatieve zorg.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Laura van Duijvenvoorde, MANP

Poli-verpleegkundige Oogheelkunde, LUMC

illustratie mensen

Mensen die oogmelanoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024