Verwijdering van het oog bij oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms kan het oogmelanoom niet bestraald te worden. Dan moet de chirurg je oog verwijderen. Voor deze operatie kun je het best terecht in een oogmelanoomcentrum.

Lees op deze pagina over:

Wanneer je oog verwijderen bij oogmelanoom?

De oogarts probeert altijd je oog zoveel mogelijk te sparen. Maar soms kan dat niet, omdat de tumor te groot is voor bestraling. Dan adviseert de arts een operatie waarbij je oog verwijderd wordt. Je krijgt dan een implantaat en daarna een kunstoog (prothese).

Een operatie waarbij het oog verwijderd wordt kan ook nodig zijn als de bestraling onvoldoende effect heeft gehad. Of vanwege complicaties na de bestraling. Maar dit komt niet vaak voor

De operatie is niet heel pijnlijk, maar kan emotioneel wel zwaar zijn.

Hoe gaat de operatie?

Voor deze operatie ga je onder narcose. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg je oog. Daarna brengt hij of zij een implantaat in je oogkas. Een implantaat is een kunststof bolletje bedekt met donorweefsel. Het vult de ruimte in je oogkas op.

De chirurg hecht het implantaat vast aan je eigen oogspieren, zodat het bolletje na de operatie kan meebewegen met het andere oog. Dat is nodig voor de oogprothese die je ongeveer 6 weken na de operatie krijgt.

Daarna hecht de chirurg de bindvlieslaag (conjunctiva) over het bolletje. Soms plaatst de chirurg ook een tijdelijk plastic schildje of schaaltje om de zwelling te verminderen. De eerste dag na de operatie krijg je een drukverband over je oog.

Deze behandeling wordt meestal in dagbehandeling uitgevoerd. Het kan ook zijn dat je een nacht in het ziekenhuis moet blijven.

Implantaat in oogkas na verwijderen oog

Herstel na de operatie

De wond heeft ongeveer 4 tot 6 weken nodig om te genezen.

Oogprothese (kunstoog)

Als je helemaal hersteld bent van de operatie, kun je een oogprothese laten maken. Dit is een soort grote contactlens die lijkt op je eigen oog. De prothese komt over het kunststof bolletje in je oog heen. Je hebt dan een meebewegend oog. Er zal wel altijd een verschil zichtbaar zijn tussen je eigen oog en de oogprothese.

Vooral bij kleine oogbewegingen draait het kunstoog goed mee. Maar het kan niet zover draaien als je andere oog.

Protheses moeten worden onderhouden en om de zoveel jaar vervangen. Een oogprothesemaker (ocularist) meet de prothese aan en zorgt voor het onderhoud. Een overzicht van oogprothesemakers in Nederland vind je op: www.ver-ooginoog.nl.

Oogprothese

Waar krijg je deze operatie?

De operatie vindt meestal plaats in het LUMC of het Erasmus MC. In sommige gevallen kan, in overleg met jou en de oogartsen, besloten worden de operatie in een regionaal ziekenhuis of academisch ziekenhuis dichter bij je woonplaats uit te voeren.

Gevolgen van de operatie

Na de operatie is het oogmelanoom weg. De kans op een nieuw melanoom in de oogkas is erg klein. Maar de kans op uitzaaiingen is nog steeds aanwezig. Daar zal je regelmatig op worden gecontroleerd.

Slecht zien

Je kunt met één oog minder goed diepte zien. Ook wordt je gezichtsveld kleiner. Ook als je andere oog goed is, brengt functioneren met één oog beperkingen met zich mee. Thuis, op het werk, bij het autorijden en het sporten. Je zult daaraan moeten wennen en ermee moeten leren leven. Dat is niet altijd makkelijk. Lees verder over problemen met zien na de behandeling van oogmelanoom.

De regel is dat je de eerste 3 maanden na enucleatie geen auto mag rijden. Is het zicht in je andere oog voldoende dan kan je daarna weer autorijden, in principe zonder tussenkomst van of melding bij het CBR. Mag je weer autorijden, maar heb je er angst voor? Het nemen van enkele rijlessen kan zekerheid geven.

Meer informatie over oogverwijdering en protheses vind je op de website van [M]EyeBuddy.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Laura van Duijvenvoorde, MANP

Poli-verpleegkundige Oogheelkunde, LUMC

illustratie mensen

Mensen die oogmelanoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022