Onderzoeken bij oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ga je slechter zien of heb je andere klachten, dan verwijst je huisarts je naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. De kans dat oogklachten komen door een oogmelanoom is heel klein. Vermoedt de algemeen oogarts een oogmelanoom, dan word je doorgestuurd naar een gespecialiseerd centrum. Lees hier wat je kunt verwachten.

Onderzoeken voor de diagnose

In het ziekenhuis kom je terecht bij een oogarts. De oogarts bekijkt je oog met speciale apparatuur. Denkt de oogarts dat je misschien een oogmelanoom hebt, dan krijg je een verwijzing naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in oogtumoren.

In het oogziekenhuis krijg je verschillende onderzoeken:

Biopsie van je oog

Na de oogonderzoeken bespreekt de oogarts met je of je een oogbiopsie wilt. De arts neemt dan een stukje weefsel weg uit de afwijking in je oog. Dat gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Met de uitslag van het onderzoek kan de arts iets zeggen over de kans op uitzaaiingen en over je vooruitzichten. Lees meer over een biopsie van het oog

Onderzoek naar uitzaaiingen van oogmelanoom

Is er een oogmelanoom bij je vastgesteld? Dan onderzoekt de arts ook of je uitzaaiingen hebt in andere organen. Meestal krijg je als eerste een echografie van de lever

Zijn daarop afwijkingen te zien, dan krijg je ook nog een CT-scan van je borst en buik,  en/of een MRI-scan van je lever.

Heb je een of meer uitzaaiingen, dan kan de arts je voorstellen een biopsie van een uitzaaiing te doen. Dan weet hij of zij zeker of de uitzaaiing(en) van het oogmelanoom zijn. Dit is belangrijk als je een behandeling van uitzaaiingen wilt ondergaan. Lees meer over de behandeling van uitgezaaid melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Laura van Duijvenvoorde, MANP

Poli-verpleegkundige Oogheelkunde, LUMC

illustratie mensen

Mensen die oogmelanoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022