Behandeling bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is longkanker ontdekt, dan bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Dit heet het behandelplan.

Bij de behandeling van longkanker wordt onderscheid gemaakt tussen een in opzet genezende en een palliatieve behandeling. Je kunt ook besluiten om af te zien van een behandeling.

Genezende behandeling van longkanker

Zit de longkanker alleen in de borstkas en zijn er geen uitzaaiingen naar andere organen? Dan kun je een behandeling krijgen die als doel genezing heeft. Dat kan bij longkanker stadium 1, 2 en 3. En heel soms bij patiënten met stadium 4.

Voor de behandeling van longkanker is het belangrijk dat je weet om welke soort longkanker het gaat.

Behandeling van niet-kleincellige longkanker stadium 1

Bij stadium 1 zal de arts bij de meeste patiënten een operatie voorstellen. Bij de operatie haalt de arts de longkwab weg waarin de tumor zit. Dit heet een lobectomie.

Deze operatie is een ingrijpende behandeling. Is je conditie minder goed, of zitten er bij jou meer risico’s aan de operatie verbonden? Dan is bestraling van de tumor ook een mogelijkheid.

Behandeling van niet-kleincellige longkanker stadium 2

Een longtumor in dit stadium wordt ook vaak weggehaald met een operatie. Daarbij krijg je meestal chemotherapie. Dat kan voor de operatie, of erna. Welke volgorde bij jou het beste is, zal de arts met je bespreken.

Bij sommige mensen met stadium 2 zal de arts na de operatie een behandeling met bestraling voorstellen. Bijvoorbeeld als het niet gelukt is om de kankercellen helemaal weg te halen bij de operatie. Bestraling is ook een mogelijkheid wanneer een operatie niet haalbaar is. Bijvoorbeeld bij een verminderde conditie, of te weinig longinhoud.

Behandeling van niet-kleincellige longkanker stadium 3

Bij stadium 3 zal de arts een behandeling met chemoradiatie voorstellen. Dit is een combinatie van chemotherapie en bestraling. Meestal krijg je na de chemoradiatie een vervolgbehandeling met immunotherapie.

Behandeling van kleincellige longkanker stadium 1, 2 en 3

Gaat het om kleincellige longkanker met stadium 1, 2 of 3? Ook dan zal het behandeladvies een combinatie van chemotherapie en bestraling zijn, als je conditie dat toelaat.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je keuzes te maken. Ook heb je bepaalde rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je hebt recht op een second opinion.
Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Palliatieve behandeling van longkanker (stadium 4)

Heb je longkanker met uitzaaiingen in andere organen, dan is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt een behandeling om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

De afgelopen jaren zijn de palliatieve behandelingen voor niet-kleincellige longkanker sterk verbeterd. De meeste mensen krijgen een behandeling met doelgerichte therapie of immunotherapie. Immunotherapie kan ook samen met chemotherapie, of na chemotherapie. De arts zal de mogelijkheden met je bespreken. Deze behandelingen zorgen voor een langere overleving, soms zelfs wel voor enkele jaren.

Zijn deze behandelingen bij jou niet mogelijk? Dan kunnen behandelingen als chemotherapie en bestraling ook de ziekte remmen en klachten verminderen.

Behandeling van een paar uitzaaiingen

Sommige mensen met niet-kleincellige longkanker hebben maar een paar uitzaaiingen. Heel soms is het dan mogelijk om de ziekte te genezen. De arts kan dan voorstellen om na een behandeling met doelgerichte therapie, immunotherapie en/of chemotherapie, de plek van de uitzaaiing een lokale behandeling te geven. Dat kan met een operatie van de uitzaaiing, of met bestraling.

De arts kan dit alleen voorstellen als er bij jou maximaal 5 uitzaaiingen zijn gevonden, in maximaal 3 organen. Een paar uitzaaiingen heet oligo-uitzaaiingen. Oligo betekent: weinig.

Met de operatie en/of bestraling op de plek van de uitzaaiing(en­­), is het soms mogelijk om te genezen van de uitgezaaide longkanker. Dit is een zware behandeling, die veel van je lichaam vergt. Met de arts kun je overleggen wat bij jou de mogelijkheden zijn, en de vooruitzichten.

Nieuwe behandelingen

Soms kun je deelnemen aan behandelingen in onderzoeksverband (trials). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Anthonie van der Wekken

Longarts, UMCG

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Foto Dirk de Ruysscher

Prof. dr. Dirk de Ruysscher

Radiotherapeut-oncoloog, Maastricht UMC+, Maastro

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2021