Chemotherapie bij longkanker

Opslaan

Bij longkanker wordt chemotherapie vaak toegepast. Je kunt chemotherapie krijgen als onderdeel van de genezende behandeling. De medicijnen kunnen ook helpen bij uitzaaiingen.

Er zijn veel verschillende soorten chemotherapie beschikbaar. De keuze voor een medicijn hangt af van verschillende zaken. Zoals de soort tumor, je conditie en de functie van de lever en nieren. Je krijgt de behandeling via een infuus.

Chemotherapie in de genezende behandeling

Bij een genezende behandeling van longkanker wordt chemotherapie op een aantal verschillende momenten ingezet:

  • Na de operatie om achtergebleven kankercellen te vernietigen.
  • Voor de operatie om de tumor te verkleinen. Zo is de kans groter dat bij de operatie de tumor in z’n geheel wordt weggenomen.
  • In plaats van een operatie. Chemotherapie wordt dan samen met bestraling gegeven. Dit heet chemoradiatie.
  • Een verlengde behandeling met chemotherapie. Als de chemotherapie aanslaat, kan de arts voorstellen door te gaan met de medicijnen. Dit heet een onderhoudsbehandeling.

Chemotherapie bij uitzaaiingen

Bij uitzaaiingen kan chemotherapie helpen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Het doel van de behandeling is dan verlenging van het leven en verbetering van de kwaliteit van leven. Chemotherapie kan gecombineerd worden met immunotherapie.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Chemotherapie bij longkanker

Een oncologieverpleegkundige legt uit wat iemand kan verwachten bij chemotherapie bij longkanker. De aanbevelingen van de verpleegkundige zijn algemene adviezen. In jouw situatie kunnen andere adviezen gelden. Bespreek dit met de arts of verpleegkundige. Neem bij twijfel ook altijd contact op met je zorgverlener.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Longkanker Nederland