Uitgezaaide longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKanker kan uitzaaien. Dat betekent dat de kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. Longkanker kan uitzaaien via de lymfevaten en via het bloed.
In de helft van de gevallen is longkanker al uitgezaaid als het ontdekt wordt. Die kans is het grootst bij kleincellige longkanker.
Lichaamsdelen waar longkanker naar uitzaait
Via de lymfevaten kunnen de longkankercellen in verschillende lymfeklieren terecht komen. Bijvoorbeeld in de hals, bij het sleutelbeen of in het mediastinum.
Via het bloed kan longkanker uitzaaien naar andere organen. Meestal is dat naar de botten, lever, hersenen, de andere long en de bijnieren.
Krijg je later een tumor op een andere plek, bijvoorbeeld in de hersenen? Dan zijn dit waarschijnlijk kankercellen van de longkanker. Dit is dan geen hersentumor, maar uitzaaiingen van longkanker in de hersenen.
Palliatieve zorg
Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.
Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.