Uitgezaaide longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat de kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. Longkanker kan uitzaaien via de lymfevaten en via het bloed.

In de helft van de gevallen is longkanker al uitgezaaid als het ontdekt wordt. Die kans is het grootst bij kleincellige longkanker.

Lichaamsdelen waar longkanker naar uitzaait

Via de lymfevaten kunnen de longkankercellen in verschillende lymfeklieren terecht komen. Bijvoorbeeld in de hals, bij het sleutelbeen of in het mediastinum.

Via het bloed kan longkanker uitzaaien naar andere organen. Meestal is dat naar de botten, lever, hersenen, de andere long en de bijnieren.

Krijg je later een tumor op een andere plek, bijvoorbeeld in de hersenen? Dan zijn dit waarschijnlijk kankercellen van de longkanker. Dit is dan geen hersentumor, maar uitzaaiingen van longkanker in de hersenen.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2019