Wat is…?

Leverkanker

Opslaan

Leverkanker is kanker van de lever. Kanker in de lever komt niet vaak voor. Als er kwaadaardige tumoren in de lever zijn, gaat het meestal om uitzaaiingen of doorgroei van een andere soort kanker. Een voorbeeld hiervan zijn uitzaaiingen van dikkedarmkanker in de lever. Dit is geen leverkanker. Deze informatie gaat dus niet over uitzaaiingen, maar over kanker die ontstaan is in de lever. Dit heet primaire leverkanker.

Per jaar krijgen ongeveer 500 mensen in Nederland te horen dat ze primaire leverkanker hebben.

Vormen van leverkanker

Er zijn verschillende vormen van primaire leverkanker. Hepatocellulair carcinoom (HCC) is de meest voorkomende vorm: 90% van de patiënten heeft deze soort. HCC ontstaat uit de meest voorkomende levercellen: hepatocyten.

Naast HCC komen ook voor:

  • cholangiocarcinoom
  • cystadenocarcinoom
  • hepatoblastoom
  • levercelsarcoom
  • bepaalde mengvormen van levertumoren

Deze vormen van leverkanker komen zeer zelden voor. Daarom gaat deze tekst alleen over HCC, hierna leverkanker genoemd.

Bij leverkanker komt de tumor vaak op meerdere plaatsen in de lever voor. Als de tumoren groter worden, kunnen ze ingroeien in de bloedvaten, bijnieren, het middenrif of de dikke darm.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Burgmans, M.C. (radioloog), Dr. Erpecum, K.J. van (MDL-arts), Dr. Klümpen. H.J. (medisch oncoloog), Prof. dr. Man, R.A. de (MDL-arts), Dr. Sprengers, D. (MDL-arts), Prof. dr. Verhoef, C. (chirurg)