Leverkanker

Opslaan

Wat is leverkanker?

Bij leverkanker ontstaat er kanker in de lever. De lever ligt onder de ribben, net onder de rechterlong.

Bij leverkanker kan er 1 afwijking in de lever zijn of kunnen er meerdere knobbeltjes (tumoren) op verschillende plekken in de lever voorkomen. Als de tumoren groter worden, kunnen ze ingroeien in de bloedvaten.

Leverkanker komt weinig voor. Elk jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland deze diagnose. De meesten zijn ouder dan 60 jaar. Mannen krijgen 2 keer zo vaak leverkanker als vrouwen.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Hepatocellulair carcinoom (HCC)

Er zijn  verschillende soorten leverkanker. Meestal gaat het om een hepatocellulair carcinoom (HCC). Ongeveer 9 van de 10 mensen met leverkanker heeft deze soort. De informatie op kanker.nl gaat alleen over het hepatocellulair carcinoom. 

Uitzaaiingen in de lever 

In de lever kunnen ook uitzaaiingen ontstaan van een tumor ergens anders in het lichaam, bijvoorbeeld van een tumor in de maag of darmen.

Uitzaaiingen in de lever komen vaker voor dan kanker die in de lever ontstaat (primaire leverkanker). En de behandelingen zijn anders dan voor primaire leverkanker. Lees meer over uitzaaiingen in de lever

Oorzaken en risicofactoren van leverkanker

Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is. Ongeveer 8 op de 10 mensen met leverkanker heeft levercirrose. Bij levercirrose is de lever beschadigd door bijvoorbeeld een langdurige ontsteking (hepatitis B of geelzucht), door lange tijd elke dag veel alcohol drinken of door zeldzame leverziekten, zoals hemochromatose. Lees meer over de risicofactoren van leverkanker

Klachten bij leverkanker

Meestal ontstaan pas klachten als de ziekte, en vaak ook de levercirrose, al langer bestaat. De lever heeft namelijk een grote reservecapaciteit. Het gezonde deel van de lever neemt de functies van het zieke deel lange tijd over. 

Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht. Maar je kunt ook andere klachten hebben. Lees verder over de symptomen van leverkanker.

Uitzaaiingen bij leverkanker

Leverkanker kan uitzaaien. Uitzaaiingen van leverkanker ontstaan meestal in de lever, lymfeklieren, longen of de botten. Lees meer over uitgezaaide leverkanker.

Behandeling van leverkanker

Bij leverkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. 

Genezende behandelingen bij leverkanker zijn een leveroperatie, ablatie (RFA of MWA) of een levertransplantatie

Vaak is een genezende behandeling niet mogelijk omdat de tumor te groot is of omdat er te veel tumoren zijn. Dan kun je 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Mogelijke behandelingen zijn: chemo-embolisatie (TACE), radio-embolisatie (SIRT) en doelgerichte therapie. Soms kan de arts met een operatie de ziekte remmen of klachten verminderen.

Gevolgen van leverkanker

Leverkanker en de behandeling van leverkanker kan grote invloed hebben op je leven. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid of problemen hebben met je spijsvertering. Ook afvallen en ondervoeding kan komt vaak voor. Lees verder over de gevolgen van leverkanker.

Wat is leverkanker?

In deze video vertelt Bernard wat leverkanker is. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.