Onderzoeken bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je klachten die kunnen passen bij leverkanker? Dan verwijst de huisarts je naar een maag-darm-leverarts. Dat is een arts die veel verstand heeft van de lever en andere organen van de spijsvertering. In het ziekenhuis krijg je verschillende onderzoeken.

Lees op deze pagina over:

Onderzoeken om te kijken of je leverkanker hebt

De maag-darm-leverarts doet een aantal onderzoeken. Welke onderzoeken je precies krijgt, hangt af van je klachten.

De arts kan een onderzoek van je buik doen. Hij of zij voelt dan van buitenaf of je lever vergroot is en of er vochtophoping in je buik zit. Je krijg ook een uitgebreid bloedonderzoek.

Om te onderzoeken of er een tumor in je lever zit, krijg je meestal eerst een echografie, vooral als je symptomen van geelzucht hebt. Als het nodig is, krijg je ook nog een CT-scan of MRI-scan van je bovenbuik.

Mogelijk krijg je ook een fibroscan. Dat is een onderzoek waarbij de arts meet hoeveel littekenweefsel er in de lever zit. Dit onderzoek gebeurt om te bepalen hoe ernstig de leverbeschadiging is. En ook om te kijken of er bij jou sprake is van leververvetting.

De uitslag leverkanker (diagnose)

Als de uitslagen van deze onderzoeken er zijn, heb je een gesprek met je arts. Je hoort dan:

Vaak heb je na het gesprek met je arts een gesprek met een verpleegkundige of verpleegkundig specialist om alles op een rijtje te zetten.

Een gesprek voeren met je arts is niet altijd makkelijk. Er is bijvoorbeeld te weinig tijd om al je vragen te stellen. Of je arts gebruikt te moeilijke woorden. Misschien merk je dat je niet alle informatie van je arts kan onthouden. Het helpt om goed voorbereid naar het gesprek te gaan. Lees onze tips voor het gesprek met je arts over leverkanker.

De uitslagen van de onderzoeken en de diagnose

De arts vertelt je wat er uit de onderzoeken is gekomen. Is het leverkanker of niet?

Vaak gebruikt de arts de woorden positief of negatief bij de uitslag van een onderzoek. Dit kan verwarrend zijn. Positief betekent dat er een afwijking is gevonden. Dat kan kanker zijn, maar dat hoeft niet per se. Negatief betekent dat er niets is gevonden.

Soms is niet duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Of kan de arts op de scan niet zien of het leverkanker of galwegkanker is. Dan is een leverbiopsie nodig. Een radioloog haalt dan wat weefsel of cellen uit je lever. Een patholoog onderzoekt het weefsel in het laboratorium.

Tip: een leverbiopsie of een leverpunctie kun je het beste laten doen in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in leverkanker. Daar hebben ze de kennis, ervaring en apparatuur om de diagnose te stellen en je te behandelen. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een ander ziekenhuis.

Is er nog meer onderzoek nodig?

Blijkt het inderdaad leverkanker te zijn? Dan krijg je vaak nog een aantal onderzoeken. Je arts bekijkt dan hoe groot de tumor is, hoeveel tumoren er in je lever zitten, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Het kan helpen om dit gesprek goed voor te bereiden. Bekijk onze vragen die je kunt stellen over de onderzoeken.

Mogelijke behandelingen

Je arts vertelt vaak al kort welke behandelingen mogelijk zijn. Meestal krijg je daarna nog een tweede gesprek waarin de arts je behandelplan uitgebreider met je bespreekt.

Lees meer over In gesprek met je arts over de behandeling van leverkanker

Ziekenhuizen voor leverkanker

Voor de behandeling van leverkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk de ziekenhuizen voor leverkanker.

Video over de diagnose leverkanker (HCC)

In deze video vertelt Bernard over de diagnose leverkanker: welke onderzoeken kun je krijgen en hoe bepaalt de arts het stadium van de ziekte (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging.)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024