Wat is leverkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Leverkanker is kanker die in de lever ontstaat. Bijna alle mensen met leverkanker hebben een hepatocellulair carcinoom (HCC). Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is.

Bij leverkanker zitten er een of meer kwaadaardige tumoren in de lever. De lever ligt onder de ribben, net onder de rechterlong. 

Uitzaaiingen van een andere kankersoort in de lever is geen leverkanker. Over uitzaaiingen in de lever is aparte informatie beschikbaar. 

Lees op deze pagina over: 

Vooruitzichten bij leverkanker (HCC)

De vooruitzichten bij leverkanker hangen af van hoe uitgebreid de tumor is, en of er uitzaaiingen zijn. Ook de conditie van je lever speelt een rol. 

Meestal zijn de vooruitzichten bij leverkanker niet goed. Met je arts kun je bespreken wat jouw vooruitzichten zijn. 

Soorten leverkanker

Er zijn  verschillende soorten leverkanker. Meestal gaat het om een hepatocellulair carcinoom (HCC). Ongeveer 9 van de 10 mensen met leverkanker heeft deze soort. De informatie op kanker.nl gaat alleen over het hepatocellulair carcinoom. 

Symptomen van leverkanker

Een levertumor geeft in  het begin geen klachten. Meestal ontstaan pas klachten als de ziekte, en vaak ook de levercirrose, al langer bestaat. De lever heeft namelijk een grote reservecapaciteit. Het gezonde deel van de lever neemt de functies van het zieke deel lange tijd over. 

Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht. Maar je kunt ook andere klachten hebben. 

Lees verder over de symptomen van leverkanker.

Oorzaken en risicofactoren van leverkanker

Leverkanker ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is. Ongeveer 8 op de 10 mensen met leverkanker heeft levercirrose.

Bij levercirrose is de lever beschadigd door bijvoorbeeld een langdurige ontsteking (hepatitis B of geelzucht), door lange tijd elke dag veel alcohol drinken of door zeldzame leverziekten, zoals hemochromatose. 

Lees meer over de oorzaken en risicofactoren van leverkanker.

Uitzaaiingen van leverkanker

Leverkanker kan uitzaaien. Uitzaaiingen van leverkanker ontstaan meestal in de lever, lymfeklieren, longen of de botten.

Uitgezaaide leverkanker is helaas niet te genezen. Wel zijn verschillende behandelingen mogelijk om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Lees meer over uitgezaaide leverkanker.

Onderzoeken bij leverkanker

Als je klachten hebt die door leverkanker kunnen komen, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je meestal een CT-scan of MRI-scan van je bovenbuik. Heb je geelzucht, dan krijg je eerst een echografie. Vaak doet de arts ook een fibroscan om de conditie van je lever te bepalen.

Soms is een leverpunctie of leverbiopsie nodig. Een arts haalt dan wat weefsel weg uit je lever. Met de uitslag van de punctie of biopsie kan je arts de diagnose stellen. Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig.

Lees verder over onderzoeken bij leverkanker.

Behandelingen bij leverkanker

Bij leverkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. 

Genezende behandelingen bij leverkanker zijn:

Vaak is een genezende behandeling niet mogelijk omdat de tumor te groot is of omdat er te veel tumoren zijn. Dan kun je 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Mogelijke behandelingen zijn:

Gevolgen van leverkanker

Leverkanker en de behandeling van leverkanker kan grote invloed hebben op je leven. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van vermoeidheid of problemen hebben met je spijsvertering. Ook afvallen en ondervoeding kan komt vaak voor.

Lees verder over de gevolgen van leverkanker.

Wat is leverkanker?

In deze video vertelt Bernard wat leverkanker is. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020