Oorzaken en risicofactoren van leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Leverkanker ontstaat meestal in een lever die al beschadigd is door een chronische leverziekte. Soms kan leverkanker ook ontstaan in een gezonde lever, dus bij iemand die geen leverziekte heeft. Hoe dat komt is niet duidelijk. 

Deze mensen hebben  een grotere kans om leverkanker te krijgen:
•    Mensen met levercirrose
•    Mensen met chronische hepatitis B zonder levercirrose

Kanker is niet besmettelijk. Ook leverkanker niet.

Levercirrose

Bij ongeveer 8 van de 10 mensen met leverkanker is levercirrose de oorzaak van de kanker. Bij leverfibrose ontstaat er littekenweefsel in de lever. Hierdoor raken de levercellen beschadigd. Na verloop van tijd is er zoveel littekenweefsel gevormd dat levercellen afsterven. Hierdoor kan de lever niet goed meer functioneren. 

Levercirrose kan ontstaan door een chronische infectie van de lever (hepatitis), door lange tijd vaak en veel alcohol te drinken en door ernstig overgewicht. Lees meer over levercirrose op mlds.nl

Heb je levercirrose, drink dan geen alcohol. Alcohol vergroot de kans om leverkanker te krijgen. 

Mensen met levercirrose krijgen regelmatig controle-onderzoeken, omdat zij een grotere kans op leverkanker hebben. De leverarts (hepatoloog) of radioloog kijkt dan met een echografie of er knobbels op de lever zitten. 

Chronische hepatitis B zonder levercirrose

Chronische hepatitis B is een langdurige ontsteking van de lever. De oorzaak is een infectie met het hepatitis B-virus. Een deel van de mensen met deze ziekte krijgt na verloop van tijd levercirrose. Zij hebben daardoor meer kans om leverkanker te krijgen. Er zijn ook mensen met chronische hepatitis B zonder levercirrose die een hogere kans hebben om leverkanker te krijgen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020