Leveroperatie bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is de leverkanker vroeg ontdekt, dan kun je een leveroperatie krijgen. Met deze behandeling kun je genezen.

Bij een leveroperatie  verwijdert de chirurg het deel of de delen van de lever waar de tumor(en) zitten. Dit heet een partiële hepatectomie. Het gezonde deel van de lever kan na de operatie weer uitgroeien. Meestal duurt dit enkele weken.

Lees op deze pagina over:

Wanneer kun je een leveroperatie krijgen?

Je kunt alleen een operatie krijgen als de tumor(en) niet buiten de lever zijn gegroeid en je geen uitzaaiingen hebt. Ook mag de tumor niet in bloedvaten groeien. 

Verder moet je lever in goede conditie zijn. Het deel van de lever dat na de operatie achterblijft moet gezond en groot genoeg zijn om het normale werk van de lever te kunnen  blijven doen. 

Hoe gaat een operatie bij leverkanker? 

Voor de operatie ga je onder narcose. De chirurg maakt een snee onder de rechterribben. Daarna snijdt de chirurg het deel of de delen van de lever met de tumor weg. 

Na de operatie krijg je medicijnen tegen de pijn. Wanneer alles goed gaat, mag je binnen een week weer naar huis. Het herstel duurt ongeveer 6 weken. Tijdens deze periode mag je geen zware dingen tillen of verplaatsen. 

De patholoog onderzoekt de weefsels die bij de operatie weggehaald zijn. Hij of zij kijkt na de operatie of de tumor compleet verwijderd is. Je hoort de uitslag via je arts als je voor de eerste poliklinische controle komt.

Vena porta embolisatie (PVE) vóór de operatie

Wanneer de arts een groot deel van de lever moet verwijderen, kan eerst een vena porta embolisatie (PVE) nodig zijn. Voor deze ingreep krijg je een roesje of een lokale verdoving. Je moet een nacht in het ziekenhuis blijven.

Bij een PVE sluit de arts de bloedtoevoer naar de rechter- of linkerkant van de lever gedeeltelijk af. De kant van de lever die na de operatie overblijft, gaat hierdoor groeien. Als de lever groot genoeg is, kan de arts de linker- of rechterhelft veilig verwijderen. 

Enige tijd voor de operatie controleert de arts met een scan of de lever voldoende gegroeid is. Pas dan verwijdert de arts het zieke deel van de lever. 

Door een PVE-behandeling kun je last krijgen van misselijkheid en overgeven, buikpijn en koorts, en een bandgevoel om de buik. Dit gaat vanzelf weer over.

Operatie in combinatie met RFA of MWA

Heel soms kan de arts de leveroperatie combineren met radiofrequentie ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). Dit kan als er buiten het operatiegebied nog een kleine tumor zit. 

Complicaties en gevolgen na een leveroperatie

Na de operatie is er een kans op complicaties.  Voor de operatie vertelt de chirurg je precies wat de risico's zijn. Lees welke complicaties en gevolgen kunnen voorkomen:

Algemene complicaties na een operatie

Elke operatie brengt risico's met zich mee. Dat is bij een operatie aan de lever ook zo. Dit zijn enkele complicaties van een operatie: 

  • wondinfectie
  • trombosebeen 
  • longontsteking
  • nabloeding

Je maag en darmen werken tijdelijk minder goed

Door de operatie raken je maag en darmen van slag. Hierdoor kun je niet eten en ben je soms misselijk. Het kan soms meer dan een week duren voordat je maag en darmen weer op gang komen. Je krijgt dan tijdelijk voeding via een slangetje in de darm of via een infuus in een bloedvat. 

Je lever werkt (tijdelijk) minder goed

Het kan zijn dat de arts een groot deel van je lever moet verwijderen. Is het deel van de lever dat overblijft niet groot en gezond genoeg, dan kan de lever tijdelijk minder goed zijn werk doen. Dit kan leiden tot geelzucht, bloedingen of een verminderd bewustzijn. De kans op deze complicatie is klein. De arts zal altijd proberen om voldoende gezond leverweefsel achter te laten na de operatie.  

Lekkage van gal in de buik, een infectie of abces

Heel soms lekt er na de operatie gal in de buik. Als dit gebeurt, kan er een infectie ontstaan. Dat merk je bijvoorbeeld aan pijn en koorts. Door de infectie kan ook een abces in de buik ontstaan, dat is een holte met pus. Je kunt hier heel ziek van worden. Je moet dan langer in het ziekenhuis moet blijven.  

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020