Controle en nazorg bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van leverkanker kom je regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft. 

Lees op deze pagina over:

Wat houden de controles in?

De controles bestaan over het algemeen uit elk half jaar een CT-scan of MRI-scan en bloedonderzoek.

Had je veel van het stofje AFP in je bloed toen je de diagnose leverkanker kreeg? Dan controleert de arts regelmatig hoeveel AFP je in je bloed hebt. Door de behandeling zakt de hoeveelheid AFP. Als het AFP toeneemt, kan dat betekenen dat de leverkanker terug is.

Hoe vaak op controle?

Heb je levercirrose, dan blijf je de rest van je leven onder controle. Je krijgt dan regelmatig een echografie van je lever.

Heb je geen levercirrose, dan blijf je meestal nog 5 jaar onder controle. Je arts bespreekt met je hoe vaak de controles zijn.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Bespreek je klachten met je huisarts, of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis. De arts zal je onderzoeken, en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen.

Gevolgen van de behandeling bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen van de behandeling. De arts en verpleegkundige vertellen je wat hier eventueel aan te doen is.

Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een:

  • diëtist
  • fysiotherapeut
  • ergotherapeut
  • maatschappelijk werker
  • psycholoog

Angst voor controles

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de ziekte terug is, of erger is geworden. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.

Bespreek je angst met je arts of verpleegkundig specialist. Misschien zijn je vooruitzichten gunstiger dan je denkt. Dan kunnen zij je geruststellen.

Het kan ook helpen om hier met een lotgenoot over te praten. Die vind je via de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) en via de community van kanker.nl. Bekijk ook de tips om met angst om te gaan.

Gaat de angst je leven beheersen? Dan is het verstandig om psychologische hulp te zoeken. Je huisarts of specialist kan je een verwijzing geven.

Minder vaak op controle komen

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om niet op controle te komen of minder vaak op controle te komen. Bijvoorbeeld omdat je de controles te belastend vindt. Overleg daarover altijd van tevoren met je arts of verpleegkundig specialist. Samen kun je bespreken wat dit in jouw situatie betekent.

Is een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar voor je? Dan kan de controle-afspraak misschien telefonisch plaatsvinden, of via videobellen. Bespreek de mogelijkheden met je arts of verpleegkundig specialist.

Liever langer onder controle

Misschien wil je langer onder controle blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024