Bloedonderzoek bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je klachten hebt die op een leverziekte wijzen, krijg je meestal eerst een bloedonderzoek om te bepalen hoe goed je lever werkt. In het bloed is ook te zien of er een ophoping van gal in je galwegen zit. En of je meer AFP in je bloed hebt dan normaal.

Bloedonderzoek naar de werking van je lever

In je bloed is te zien hoe goed je lever werkt. Een bloedonderzoek naar de werking van je lever heet een leverfunctieonderzoek.

Op de website van de Maag-Lever-Darm Stichting lees je wat een leverfunctieonderzoek inhoudt.

Bloedonderzoek naar AFP

De arts laat je bloed ook onderzoeken op de hoeveelheid alfafoetoproteïne (AFP). Dit is een stofje in het bloed. Bij leverkanker kunnen de kankercellen dit stofje aanmaken en aan het bloed afgeven. Daarom heet AFP ook wel een tumormarker.

Alle mensen hebben een beetje AFP in hun bloed. Als er meer AFP in je bloed zit dan normaal, kan dit wijzen op leverkanker.

Goed om te weten: een bloedonderzoek geeft geen zekerheid of je wel of geen leverkanker hebt. Een hoger AFP dan normaal kán betekenen dat je leverkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben. Daarom is altijd extra onderzoek nodig, zoals een echografie of een scan.

Het omgekeerde geldt ook: een normale waarde van AFP betekent niet automatisch dat je geen kanker hebt. Sommige levertumoren maken namelijk geen AFP aan. Of ze maken zo weinig AFP aan dat het niet op te sporen is met een bloedtest. Je kunt dus leverkanker hebben zonder dat de hoeveelheid AFP in het bloed hoger is.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2024