Immunotherapie bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie (ook wel: immuuntherapie) kan een behandeling zijn om de kanker te remmen en je leven te verlengen. Ook kan deze behandeling helpen tegen je klachten. Je krijgt de behandeling altijd in combinatie met doelgerichte therapie.

Lees op deze pagina over:

Hoe werkt immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriƫn en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.

De behandeling is gericht op het afweersysteem, niet specifiek op de tumor zelf. Het is vooraf niet te voorspellen of immunotherapie aanslaat.

Wanneer immunotherapie bij leverkanker?

Immunotherapie kan een behandeling zijn bij gevorderde leverkanker, als plaatselijke behandelingen zoals een leveroperatie, RFA, TACE of TARE niet mogelijk zijn.

Je krijgt dan het medicijn atezolizumab in combinatie met bevacizumab (doelgerichte therapie). De behandeling kan je leven verlengen.

Om in aanmerking te komen voor de behandeling mag de kanker niet te ver uitgebreid zijn. Ook moet je fit genoeg zijn voor de behandeling. Of immunotherapie geschikt voor je is, hoor je van je arts. 

Atezolizumab is een zogenaamde checkpointremmer. In ons dossier Immunotherapie lees je meer over de werking van checkpoint-remmers.

Onderzoek naar nieuwe immunotherapie bij leverkanker (trials)

Soms kun je een immunotherapie krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Bijwerkingen van immunotherapie bij leverkanker

Door immunotherapie kun je last hebben van bijwerkingen. De arts of verpleegkundig specialist bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En wat je daartegen kunt doen.

Lees op bijwerkingenbijkanker.nl verder over de bijwerkingen van atezolizumab-bevacizumab.

Belangrijk: overleg met je arts wanneer je contact moet opnemen met het ziekenhuis.

Bespreek de voor- en nadelen van immunotherapie met je arts

Kom je in aanmerking voor immunotherapie? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts de voordelen van immunotherapie (en doelgerichte therapie) afweegt tegen de bijwerkingen en gevolgen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel immunotherapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan besluiten wat in jouw situatie de beste keuze is. Meer informatie over wat je kunt doen als je twijfelt, lees je in het artikel Als je twijfelt over een behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Judith de Vos-Geelen

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Foto Jiske van den Heuvel

Jiske van den Heuvel

Verpleegkundig specialist primaire levertumoren, LUMC

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2024