Behandeling van leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij leverkanker. Het verschilt per persoon wat de beste behandeling is. Dat ligt aan de uitgebreidheid van de kanker en hoe goed de lever nog werkt. 

Lees op deze pagina over:

Behandelingen om de ziekte te remmen

Vaak is het niet mogelijk om te genezen van leverkanker. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De tumor of tumoren zijn bij diagnose te groot.
  • De tumor of tumoren groeien in de bloedvaten.
  • De kanker is buiten de lever gegroeid.
  • De leverschade is te groot.

Je kunt dan een behandeling krijgen om de kanker te remmen of klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling. Deze behandelingen zijn mogelijk: 

De arts bespreekt de voor- en nadelen van de behandelingen met je. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Dan neemt de huisarts de zorg over.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij leverkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor leverkanker.

Genezende behandelingen van leverkanker 

Is de leverkanker vroeg ontdekt en werkt je lever nog goed of redelijk goed, dan kan de arts je een leveroperatie of een levertransplantatie voorstellen. 

Is een operatie of levertransplantatie niet mogelijk, dan is het soms mogelijk de levertumor(en) te behandelen met radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). De kankercellen worden dan vernietigd door ze te verhitten tot ongeveer 80 graden. 

Soms krijg je een combinatie van deze behandelingen. Bijvoorbeeld RFA of MWA terwijl je op de wachtlijst staat voor een levertransplantatie.

Ziekenhuizen voor leverkanker

Het is belangrijk dat de behandeling gebeurt in een ziekenhuis met veel kennis en ervaring op het gebied van leverkanker. Bekijk de ziekenhuizen voor leverkanker.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Video over de behandeling bij leverkanker

In deze video vertellen Bernard  en dr. Marc Burgmans meer over de behandeling van leverkanker. (Bron: Nederlandse Leverpatiënten Vereniging). Het laatste stukje van de video gaat over behandeling met sorafenib, maar inmiddels zijn er meer medicijnen beschikbaar voor het remmen van de ziekte.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Heinz-Josef Klümpen

Dr. Heinz-Josef Klümpen

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020