Echografie bij leverkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mensen met een verhoogd risico op leverkanker krijgen een echografie als onderdeel van het halfjaarlijkse controle-onderzoek. Ziet de radioloog verdachte knobbels in de lever, dan kan het zijn dat je een MRI-scan krijgt om dit verder te onderzoeken.

Geelzucht kan bij leverkanker ontstaan als de tumor in de galwegen doorgroeit. De galwegen lopen door de lever. Heb je geelzucht, dan maakt de arts een echo van de bovenbuik om te kijken of de galwegen verstopt zijn. Lees verder over galwegkanker.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Takkenberg

Dr. Bart Takkenberg

Maag-darm-leverarts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

LinkedIn

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020