Onderzoek en diagnose bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij eierstokkanker, ga dan naar je huisarts. Hij of zij zal je eerst lichamelijk onderzoeken. Daarbij hoort een gynaecologisch onderzoek.

De huisarts verwijst je door naar een gynaecoloog als dit nodig is. Dit is een arts die gespecialiseerd is in ziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen. De gynaecoloog onderzoekt je uitgebreider.

Je kunt de volgende onderzoeken krijgen:

Aanvullend onderzoek

Vermoedt de arts dat je eierstokkanker hebt, dan is vaak verder onderzoek nodig. Dit gebeurt in 1 van de gynaecologisch-oncologische centra.

Met deze onderzoeken stelt de arts vast hoever de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan hij of zij bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Je kunt de volgende onderzoeken krijgen:

Operatie bij eierstokkanker

Vermoedt de arts na het onderzoek dat je een vroeg stadium van eierstokkanker hebt? Dan doet hij of zij een stadiëringsoperatie. Deze operatie is een onderdeel van de behandeling.

Soms is het al duidelijk dat er uitgebreide afwijkingen zijn. De arts doet dan een beoordelingsoperatie om te kijken of een uitgebreide operatie mogelijk is.

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Leon Massuger

Gynaecoloog, Radboudumc

Prof. dr. René Verheijen

Gynaecoloog, UMC Utrecht

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2016