Buikoperatie bij een eierstoktumor (proeflaparotomie)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Uit de echografie kan blijken dat je een cyste hebt op 1 van je eierstokken. Een eierstokcyste is een met vocht gevulde holte in de eierstok. 

Een eierstokcyste kan goedaardig zijn. Soms is een eierstokcyste kwaadaardig. Dan is het eierstokkanker. Het kan ook om een grensgeval gaan tussen een goedaardige en kwaadaardige cyste: een borderlinetumor.

Bij een cyste op de eierstok is altijd verder onderzoek nodig om vast te stellen om wat voor cyste het gaat. Als er op de CT-scan geen andere afwijkingen zichtbaar zijn en je geen vochtophoping in je buik hebt, krijg je een proeflaparatomie. 

Wat is een proeflaparotomie?

Een proeflaparotomie is buikoperatie waarbij de arts de eierstok en de cyste weghaalt. Een patholoog onderzoekt dan tijdens de operatie of er kankercellen in het weggenomen weefsel zitten. 

Het snelonderzoek van de patholoog heet ook wel een vriescoupe. Bij ongeveer 1 op de 10 mensen is de uitslag van het snelonderzoek anders dan bij de definitieve diagnose.

Hoe gaat een proeflaparotomie?

Voor deze operatie ga je onder narcose. Meestal krijg je ook nog een ruggenprik voor de pijnstilling. De arts maakt een snee in je buik. Meestal vanaf het schaambeen naar de navel. Soms is het nodig om de snee boven de navel langer te maken.

Bij een kleine cyste is soms een kijkoperatie mogelijk. De operatie gebeurt dan via een paar kleine sneetjes in je buik.

De arts verwijdert tijdens de operatie de eierstok en de cyste (tumor). Direct daarna onderzoekt een patholoog de verwijderde tumor op kwaadaardige cellen. Dit gebeurt terwijl je onder narcose bent. Aan de hand van de uitslag van de patholoog besluit de arts hoe uitgebreid de operatie moet zijn.

Hoe gaat het verder bij een kwaadaardige tumor?

Gaat het om een kwaadaardige tumor, maar ziet de arts geen uitzaaiingen in de buik? Dan krijg je meestal meteen een stadiëringsoperatie. Dit is een operatie om het precieze stadium van de ziekte te bepalen. Dat is belangrijk voor de keuze van de beste vervolgbehandeling.

Ziet de arts wel uitzaaiingen in de buik? Dan kan de arts besluiten om  meteen een debulkingoperatie te doen. Na de operatie is nog behandeling nodig met chemotherapie en doelgerichte therapie.

Hoe gaat het verder bij een borderlinetumor? 

Als het gaat om een borderlinetumor, dan is een stadiëringsoperatie niet nodig. De arts adviseert meestal wel om de andere eierstok te verwijderen. Dit hangt af van je leeftijd. Meestal is er bij een borderlinetumor geen nabehandeling nodig.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Persoonlijke pagina

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

Persoonlijke pagina

Illustratie vrouwen

Ervaringsdeskundigen met eierstokkanker

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021