Omgaan met kanker

De omgeving vertellen

Opslaan

De meeste mensen willen hun omgeving vertellen dat ze kanker hebben. Het kan heel lastig zijn dit nieuws te brengen. Aan mensen die dichtbij u staan, wilt u misschien ook vertellen wat er in u omgaat. Tegelijk kunt u ook het gevoel hebben dat u uw dierbaren niet teveel lastig wilt vallen, of zelfs moet beschermen. 

Heeft u een kind of kinderen? Lees dan wat vertellen, wanneer vertellen en waarom vertellen belangrijk is.

Hoe het nieuws vertellen?

Er zijn verschillende manieren om naasten van uw diagnose op de hoogte te stellen:

 • U kunt persoonlijk vertellen dat u ziek bent. 
 • U kunt iemand die dichtbij u staat vragen of hij het wil vertellen. 
 • U kunt uw verhaal via een e-mail of blog doen. Dit kan een goede manier zijn om veel mensen tegelijk te bereiken. U hoeft dan niet steeds opnieuw uw verhaal te vertellen. Op kanker.nl kunt u ook een blog starten.

Voor uw omgeving kan het nieuws als een schok komen. Hoe de ander reageert, hangt voor een deel af van hoe u het vertelt. Het kan goed zijn om van tevoren na te denken wat u gaat zeggen en hoe u het gaat zeggen. Nagaan hoe u vroeger heeft gereageerd op het nieuws over kanker bij andere mensen, kan hierbij helpen.

Reacties van de omgeving

Sommige mensen vinden het moeilijk om te gaan met iemand te kanker heeft. Ze reageren misschien op een manier die voor u onprettig is:

 • Ze vertellen nare verhalen over andere mensen met kanker die ze kennen.
 • Ze gaan het proberen op te lossen. Of ze reageren heel nuchter: “Tegenwoordig hebben ze goede behandelingen!” Hierdoor is er misschien geen ruimte meer voor uw gevoel.
 • Ze zeggen dat u er goed uitziet, om u op te vrolijken of beter te laten voelen. Terwijl u juist veel pijn heeft of zich ellendig voelt.
 • Ze komen met allerlei adviezen over behandelingen en daarbij horende wonderbaarlijke genezingen.
 • Ze maken naar uw idee ongepaste opmerkingen of grappen.
 • Ze nemen afstand omdat ze het te confronterend of ingewikkeld vinden. Of ze vermijden of verbreken het contact.

Deze reacties kunnen heel vervelend zijn. Het idee dat anderen niet begrijpen wat u meemaakt, kan een eenzaam gevoel geven. Mensen kunnen zich maar voor een deel een voorstelling maken van wat iemand overkomt als zij het zelf niet meegemaakt hebben.

Tips voor een goede communicatie met uw omgeving

 • Het kan helpen om anderen te vertellen wat er in u omgaat. 
 • U kunt ook aangeven wat u prettig vindt en wat juist niet. Dat kan uw omgeving helpen er op een goede manier voor u te zijn 
 • Bedenk bij teleurstellende reacties wat anders zou kunnen en geef dit aan.
 • Kies bewust hoe u contact wilt houden. Soms is het prettig om iemand persoonlijk te spreken en bij elkaar te zijn. Maar u kunt ook behoefte hebben aan minder intensief contact, bijvoorbeeld via e-mail of een blog.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Brouwer, T. (ervaringsdeskundige), Haak. T. (ervaringsdeskundige), Dr. Hoekstra-Weebers, J. (socioloog), Kuin. A. (geestelijk verzorger), Ir. Schots, F.J.M. (ervaringsdeskundige), Van der Veldt, M. (maatschappelijk werker)